Ζωντανή η ελπίδα διάσωσης του πλανήτη

0


Ζωντανή η ελπίδα διάσωσης του πλανήτη



Home

Διεθνή




Mε μια μικρή «θυσία», της τάξης του 0,12% του παγκόσμιου ΑΕΠ, μείωση των ρυπογόνων αερίων της τάξης του 50% με 85% έως το έτος 2050, αλλά κυρίως με την αλλαγή τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, ο πλανήτης μπορεί να σωθεί, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις κλιματικές αλλαγές (Giec), στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Μπανγκόκ.


 
Eτσι, την ίδια στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση ανακήρυσσε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, η Γαλλία ανακοίνωνε περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού σε 7 από τους 96 νομούς της χώρας και στο Πεκίνο καταγράφονταν οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 40 ετών, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι που συμμετείχαν στη διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών κατέληγαν ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, είναι όμως αναστρέψιμη.


Στο τρίτο μέρος της μεγάλης έρευνας, στην οποία έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.500 επιστήμονες απ΄ όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις καλούνται πλέον να αναλάβουν τον ρόλο τους και, χωρίς να τους υπαγορεύονται συγκεκριμένα μέτρα δράσης, καλούνται πλέον να ενεργήσουν χωρίς χρονοτριβή για τη συντονισμένη καταπολέμηση των φαινομένων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές.


Επίσης στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι τα επόμενα 20 με 30 χρόνια είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη, γίνεται για πρώτη φορά λόγος για την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί η απαραίτητη μείωση στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων.


Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας επανέλαβε την έκκλησή του για την έναρξη τον Δεκέμβριο των διαπραγματεύσεων για μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας αυτής έκθεσης από την Μπανγκόκ. «Πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα διεθνή συμφωνία για το κλίμα στην προσεχή υπουργική διάσκεψη του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eυρωπαίου επιτρόπου.


Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να περιορίσει μονομερώς κατά τουλάχιστον 20% το 2020 τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων σε σχέση με το επίπεδο των εκπομπών του 1990, ενώ έχει δηλώσει έτοιμη να περιορίσει έως και κατά 30% τις ρυπογόνες εκπομπές για το περιβάλλον, όπως συστήνουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμφωνίας που απορρέει από το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο και εκπνέει το 2012.




Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ







Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ