Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για αναγνώριση του Κοσόβου

0


Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για αναγνώριση του ΚοσόβουHome

Διεθνή
Σε περίπτωση που η Ρωσία ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο θα ανοίγει ο δρόμος για την ανεξαρτησία του Κοσόβου, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτομάτως το Κόσοβο, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας».


 
«Το Κόσοβο είναι βασικό πρόβλημα. Αν η Ρωσία ασκήσει βέτο στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μονομερώς το Κόσοβο;» ρώτησε την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο δημοσιογράφος Σέργκεϊ Μπούντμαν.


«Ναι» απάντησε η Κοντολίζα Ράις συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να φτάσουν στο σημείο, στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, οι ανησυχίες της Σερβίας και άλλων με τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε το ψήφισμα.


Στο σχέδιο ψηφίσματος, σύμφωνα με την Ράις, δεν αναφέρεται ότι το Κόσοβο πρέπει να είναι ανεξάρτητο, αλλά επιτρέπει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.


«Και είναι σημαντικό τώρα να αναγνωρίζεται ότι το Κόσοβο δεν θα γίνει ποτέ ξανά τμήμα της Σερβίας. Δεν είναι δυνατόν να γίνει. Έτσι, πριν βρεθούμε στο σημείο στο οποίο η Ρωσία θα λάβει απόφαση, έχουμε ακόμη να εργαστούμε για να δούμε αν μπορούμε να προσαρμοστούμε στις ανησυχίες όλων και στα συμφέροντα όλων» τόνισε η Κοντολίζα Ράις.


Στην ερώτηση πόσος χρόνος απαιτείται για να γίνει το Κόσοβο ανεξάρτητο, η Ράις απάντησε ότι δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και συμπλήρωσε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαχθεί ψηφοφορία τις επόμενες εβδομάδες.


Η Ράις διευκρίνισε ότι το Κόσοβο δεν θα αποτελέσει προηγούμενο που θα ωθήσει την απόσχιση και άλλων περιοχών, μειονοτικών, εθνικά ομοιογενών, κάτι για το οποίο εκφράζουν φόβους μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Το Κόσοβο είναι ειδικό σύμπλεγμα περιστάσεων, που πηγάζει από την ιστορία των πολέμων στα Βαλκάνια. Το θέμα του Κοσόβου βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της συγκεκριμένης ιστορίας. Τώρα, δεν υπάρχει καμία προοπτική το Κόσοβο και η Σερβία να συμβιώσουν και θα ήταν καλύτερα και για τους δύο να προσηλωθούν στο μέλλον τους» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.


«Η Σερβία είναι σπουδαία χώρα και οι Σέρβοι σπουδαίος λαός. Η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όσο εκκρεμεί το ζήτημα του Κοσόβου, θα είναι δύσκολο να γίνει μέλος της Ένωσης» ανέφερε.


Η Ράις σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό συμφέρον να διασφαλίσουν την προστασία της σερβικής μειονότητας, καθώς και την προστασία των σερβικών θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κόσοβο.


Υπογράμμισε δε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) θα παραμείνει στο Κόσοβο και προτεραιότητα είναι «στο νέο Κόσοβο, στο ανεξάρτητο Κόσοβο να ζουν όλοι οι άνθρωποι με ασφάλεια».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ