ΗΠΑ και Κίνα οι μεγαλύτεροι «εχθροί» του περιβάλλοντος

0


ΗΠΑ και Κίνα οι μεγαλύτεροι «εχθροί» του περιβάλλοντοςHome

Διεθνή
Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη (G8) προετοιμάζονται να την εορτάσουν σε πλήρη ασυμφωνία.


 
Η φιλόδοξη πρόταση της προεδρεύουσας των G8, Γερμανίδας καγκελαρίου Aγκελα Μέρκελ, για μείωση κατά 50% της εκπομπής ρύπων έως το 2050, έχει μεν τη στήριξη Ε.Ε. και Ιαπωνίας, αλλά την απόλυτη αντίθεση των δύο πλέον ρυπογόνων κρατών του πλανήτη, των ΗΠΑ και Κίνας.


Oπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η κ. Μέρκελ είναι πλέον σχεδόν απόλυτα απογοητευμένη, καθώς θεωρεί ότι στη σύνοδο των G8 περισσότερες θα είναι οι διαφωνίες και οι διαμάχες παρά το «κοινό έδαφος» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη.


Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι και η χώρα του ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, κατάθεσε μία μάλλον «αόριστη» πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι 15 πλέον ρυπογόνες χώρες του πλανήτη θα πρέπει (κάποια στιγμή) να συμφωνήσουν για τη μείωση των ρύπων έως τα τέλη του 2008. Oμως κάθε χώρα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της για το ποια μέτρα θα λάβει.


Απόλυτα «φυσιολογική» άποψη για τις ΗΠΑ, καθώς παραμένουν μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Η Κίνα ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για μείωση της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, φρόντισε, όμως, να τονίσει ότι αυτό που ενδιαφέρει, πρωτίστως, την κυβέρνησή της είναι η διατήρηση των υγιών ρυθμών ανάπτυξης. Επομένως εάν κληθεί να «θυσιάσει» την ανάπτυξη στον βωμό της προστασίας του περιβάλλοντος δεν προτίθεται να το πράξει. Στην επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση προστίθεται, επίσης, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στις αναπτυσσόμενες και να τους προσφέρουν «την κατάλληλη τεχνογνωσία προκειμένου να τις βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος».


Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το Πεκίνο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, βελτίωση των αγροτικών υποδομών, ενίσχυση αναδάσωσης κατεστραμμένων περιοχών και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς και προσπάθεια μεγαλύτερης ενημέρωσης του κοινού για το όλο ζήτημα. Σύμφωνα, πάντως, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Κούι Τιανκάι, «η υπερθέρμανση του πλανήτη προήλθε μετά από 200 χρόνια ανεξέλεγκτης χρήσης των φυσικών πόρων της Γης από τη Δύση και ως εκ τούτου είναι άδικο να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα τώρα στην Κίνα αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ