Οι διεθνείς ειδήσεις με μια ματιά

0


Οι διεθνείς ειδήσεις με μια ματιάHome

Διεθνή
Οι εξελίξεις στο Ιράκ, όπου οι αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από την Φαλούτζα, αλλά και οι εικόνες που δείχνουν Αμερικανού στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς αιχμαλώτους, που προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και έκαναν τον γύρο του κόσμου, είναι τα σημαντικότερα θέματα στην διεθνή ειδησεογραφία σήμερα.


 
ΙΡΑΚ


Σε εφαρμογή τίθεται η συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Ιρακινών για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Φαλούτζα. Ηδη έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή 2 αμερικανικές ταξιαρχίες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν από 1.000 άνδρες των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Αρχηγός των Ιρακινών δυνάμεων αναλαμβάνει ο Τζάσιμ Μοχάμεντ Σάλεχ, πρώην αξιωματικός της Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ Χουσέιν.
Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, δήλωσε σοκαρισμένος από τις φωτογραφίες που προβλήθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς αιχμαλώτους.

ΝΙΓΗΡΙΑ


Πάνω από 1.000 Νιγηριανοί τραυματίστηκαν και πάνω από 100 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στις κεντρικές περιοχές της Νιγηρίας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ


Αρνήθηκε ότι σχεδίαζε επίθεση με χημικά όπλα στο


Αμάν, ο Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι σε ηχητικό μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Ο Ζαρκάουι διευκρίνισε στο μήνυμα αυτό ότι είχε στόχο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν έκανε έκκληση προς τον Γιάσερ Αραφάτ να αποδεχτεί το ισραηλινό σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.
Σε επίστολή του προς τον Γιάσερ Αραφάτ, ο Κόφι Αναν επικρίνει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο διότι, όπως


υποστηρίζει, δεν τήρησε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.
Νωρίτερα, στη Λωρίδα της Γάζας, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη βλήματος όλμου που εξαπέλυσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι, ως αντίποινα για την κατεδάφιση από τον στρατό 5 παλαιστινιακών κατοικιών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Διήμερη πορεία υπέρ του \\\\\\\\\\\\\\\’\\\\\\\\\\\\\\\’Κοζλοντούϊ\\\\\\\\\\\\\\\’\\\\\\\\\\\\\\\’ θα πραγματοποιήσουν εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Βουλγαρίας μαζί με 250 συναδέλφους τους από 16 χώρες της Ευρώπης, στα μέσα του Μαϊου.
΄΄Το κλείσιμο του τρίτου και του τέταρτου αντιδραστήρα του \\\\\\\\\\\\\\\’\\\\\\\\\\\\\\\’Κοζλοντούϊ΄΄, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία της Σόφιας και της Κομισιόν, αποτελεί οικονομικό, τεχνικό και πολιτικό σκάνδαλο\\\\\\\\\\\\\\\’\\\\\\\\\\\\\\\’ δήλωσε ο Ανδρέ Μοϊσό, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Πυρηνικών Εργαζομένων, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δύο αντιδραστήρες, αλλά και όλος ο σταθμός όχι μόνο δεν υστερούν αλλά υπερέχουν έναντι των αντίστοιχων σταθμών των ευρωπαϊκών χωρών.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Αλλαγή Φρουράς
( 13.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Πότε θα ξυπνήσουν; (Κ. Βέρρος)

Πληρώνουμε τα σπασμένα (Κ. Βέρρος)

Οι συνέπειες της διεύρυνσης (Κ. Βέρρος)

Εμφαση στην οικονομία (Κ. Βέρρος)

Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ