|
΄΄Διεθνοεγκώμια΄΄ για την εθνική
|
|
|
Home
Διεθνή
Τον θαυμασμό τους για τη νίκη της Ελλάδας εκφράζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Πολλές μάλιστα χαιρετίζουν την τακτική του προπονητή Οτο Ρεχάγκελ, του καλύτερου προπονητή που είχε ποτέ η Ελλάδα. Πολλές εφημερίδες θεωρούν την Ελλάδα, την έκπληξη της διοργάνωσης και τους Ελληνες παίχτες ως ήρωες της Ηλιάδας.
|
|
|
Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα στις σημερινές πρώτες τους σελίδες εκθιάζουν τη θριαμβευτική νίκη της Ελλάδας. Πλέκουν τόσο τα εκγώμια των Ελλήνων παικτών, όσο και του προπονητή τους Οτο Ρεχάγκελ. Ο ευρωπαικός τύπος υποκλίνεται στους παίχτες του Ρεχάγκελ και διαπιστώνει ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν δαβίδ και γολιάθ. Απλά σπουδαίοι και μέτριοι.
Οι παρισινές εφημερίδες εστιάζουν στην ήττα της εθνικής τους ομάδας. Η αθλιτική L\\\’ equipe έχει στην πρώτη της σελίδα μια μεγάλη φωτογραφία, με τους Ζινεντίν Ζιντάν, Λουί Σαχά, και Ρομπέρτ Πιρές, αποσβολωμένους μετά το γκόλ.
΄΄Ταπεινωμένοι΄΄ έχει τίτλο η Φράνσ Σουάρ, ΄΄Τελειωμένοι΄΄ η Παριζιέν, ΄΄θλιβερή έξοδος των Μπλε΄΄ η Λιμπερασιόν, ΄΄Οι Μπλε εξουθενωμένοι΄΄ η Φιγκαρό.
Για την γαλλική αθλητική εφημερίδα Εκίπ, ΄΄η Γαλλία άφησε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ένα αξέχαστο σημάδι της αποδιοργάνωσης και της αδυναμίας της και έχασε τον τίτλο της κάνοντας ένα ανάξιο παιχνίδι΄΄.
Οι τίτλοι της Φιγγαρό είναι εμπνευσμένοι από την αρχαιότητα. Προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους αυτής της τραγωδίας και στον υπέρτιτλό της σηεμιώνει: ΄΄Η Ελλάδα στο πάνθεον, η Γαλλία εναποθέτει τον στέφανόν της΄΄.
Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες πλέκουν το εγκώμιο του Ρεχάγκελ. Εχουν άλλωστε έναν παραπάνω λόγο για να το κάνουν, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος προπονητής που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα.
Η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, Μπίλντ, χαρακτηρίζει ιστορικό το γκόλ που πέτυχε ο Αγγελος Χαριστέας, ο οποίος έκπλεψε την δόξα από τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι.
Η μεγάλη ομάδα του Ζιντάν και της Γαλλίας τελείωσε, συμπληρώνει η ίδια εφηερμίδα.
Η εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ εκφράζει τον θαυμασμό της για την ελληνική ομάδα και για τους Ελληνες παίχτες, οι οποίοι ΄΄ήταν πολύ κοντά στους θεούς΄΄. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η αναμέτρηση Γαλλίας-Ελλάδας, θύμισε ιστορίες όπου ΄΄ο νάνος νίκησε τον γίγαντα΄΄ και ΄΄ο έξυπνος κορόιδεψε τον ισχυρό΄΄.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Φρανκφούρτη διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει ότι η Ελλάδα προκρίθηκε. Και συμπλήρωσε ότι ο Ρεχάγκελ είναι ο μόνος Γερμανός που συνεχίζει στο Γιούρο.
Η Κίκερ γράφει ότι οι Ελληνες πέταξαν έξω τους πρωταθλητές Ευρώπης.
Το πρακτορείο ρόιτερ γράφει ότι η Ελλάδα σφράγισε καταπληκτική νίκη επί της Γαλλίας. Η νίκη των Ελλήνων αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του θεσμού, συνεχίζει το Ρόιτερ.
Η βρετανική Τέλεγκραφ ξαναγράφει την ιστορία με το επιχείρημα ότι ΄΄οι Ελληνες εκτόπισαν τη γαλλική αριστοκρατία κάνοντας επανάσταση΄΄.
Η ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα λέει ότι ΄΄οι Ελληνες κατήγαγον νίκη αντάξια της Ιλιάδας΄΄, η Γκαζέτα γράφει ότι η Ελλάδα απέκλεισε εντυπωσιακά τη Γαλλία, ενώ η Ρεπούμπλικα τονίζει ότι ΄΄οι Ελληνες δεν σφετερίστηκαν τον θρόνο της Γαλλίας… Οι Γάλλοι τον παρέδωσαν μη μπορώντας να αντισταθούν στους ηρωικούς Ελληνες του Ρεχάγκελ΄΄.
Η πορτογαλική Ελ Πουμπλικο χαρακτηρίζει την εθνική Ελλάδας καταπέλτη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Οι Τάιμς του Λονδίνου, τονίζουν ότι οι Ελληνες με σφαίρα το γκόλ του Χαριστέα τουφέκισαν την Γαλλία.
|
|
|