Τουρκία, ένα απέραντο φρούριο

0


Τουρκία, ένα απέραντο φρούριοHome

Διεθνή
Στην Αγκυρα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Εζένμπογα μέσα σε πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα ισχύσουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία.


 
Η τουρκική πρωτεύουσα θυμίζει φρουριο. Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους έχει παραλύσει, ενώ η μετακίνηση των πολιτών έχει απαγορευτεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι οδικές αρτηρίες γύρω από την κατοικία του Τούρκου πρωθυπουργού, όπου διεξάγεται η συνάντηση είναι κλειστές.
Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν συνεχώς πάνω από την πόλη, θωρακισμένα οχήματα περιπολούν τους κεντρικούς δρόμους και περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί για την προστασία του Αμερικανού προέδρου.
Πάντως, χθες, κατά την άφιξη Μπους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, δεν έλειψαν τα επεισόδια. Περίπου 6.000 διαδηλωτές υποδέχτηκαν τον αμερικανό πρόεδρο κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας που επενέβησαν, συγκρούστηκαν με το πλήθος και με δακρυγόνα και γκλόμπς προσπαθούσαν να το διαλύσουν.
Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία και στην εθνική οδό προς το αεροδρόμιο της Αγκυρας, καθώς ο Μπους, μετά τη συνάντησή του με την τουρκική ηγεσία, θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αύριο και μεθαύριο.
Κάποια από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και η κατάσταση στο Ιράκ.
Πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την Αγκυρα που έχει ΄΄ασπαστεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία΄΄.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν η Τουρκία έχει κάνει την αναγκαία πρόοδο στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Οσον αφορά στο θέμα του Ιράκ, Ηνωμένες Πολιτείες και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ και επέμειναν στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα στις αρχές του 2005, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που έληξε χθες στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στο νέο ξεκίνημα του Ιράκ και θα αναλάβει την οργάνωση και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Πρωτομαγιάτικο κυβερνητικό αυτογκόλ
( 05.05.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Η μεγάλη, ανησυχητική αβεβαιότητα (Κ. Βέρρος)

Συμφωνία ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ηγέτες;; (Κ. Βέρρος)

Χρήσιμος και όχι πρόσκαιρα ευχάριστος (Κ. Βέρρος)

Γιατί κύριε Παπανδρέου;; (Κ. Βέρρος)

Αναξιόπιστος κομματικοποιημένος και δημαγωγικός συνδικαλισμός (Κ. Βέρρος)

Η αμερικανική πραγματικότητα και η διπλή εικόνα της (Κ. Βέρρος)

Μάλλον δεν μπορούμε να κοιμώμαστε ήσυχοι (Κ. Βέρρος)

Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ