ΝΑΤΟ χωρίς …βαρβάρους

0


ΝΑΤΟ χωρίς …βαρβάρουςHome

Διεθνή
Ποιό είναι το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τη Συμμαχία απο το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αντιμέτωπο με τη Σοβιετική Ενωση το ΝΑΤΟ είχε βρει το νόημα του. Τώρα που πλέον δεν υπάρχει αντίπαλο δέος το ΝΑΤΟ έχει πρόβλημα.


 
Το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε προς Ανατολάς προσαρτίζοντας χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας καί τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Η ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία και η αεροπορική επίδρομή του ΝΑΤΟ εναντιον των Σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο έδειχνε πως το παιχνίδι δεν είχε ακόμη τελειώσει.
Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν υφίστατο αλλά το ΝΑΤΟ επέζησε και υστερα ήρθε το Αφγανιστάν και το Ιράκ…
———————–


Πλήγματα και διαιρέσεις


———————–


Στο παρελθόν το ΝΑΤΟ υποστηρίζε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ραντάρ και τα αεροσκάφη έκαναν περιπολίες στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Στον πόλεμο του Αφγανιστάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν εκλήθησαν. Η Ουάσιγκτον προτίμησε να τα βγάλει πέρα μόνη της, με μια χούφτα μικρότερων συμμάχων με ειδικες δυνατότητες.
Στο θέμα του Ιράκ η Συμμαχία ήταν τόσο διαιρεμένη που μερικοί άρχισαν να αναρωτιούνται για την βιωσιμότητα του ΝΑΤΟ.
Και ερχόμαστε στη συνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Οι πληγές που προκάλεσε η διαίρεση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο θέμα του Ιρακ επουλώνονται ωστόσο το ερώτημα παραμένει:το ΝΑΤΟ για ποιο λόγο υφίσταται;
Αν το ΝΑΤΟ δεν υπήρχε τι θα διακυβευόταν; Με διπλωματικούς όρους, με όλα τα κατά της η Συμμαχία παραμένει ένας σημαντικός χώρος μέσα στον οποίο συζυτούν τις κοινές διατλαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Ισως να μην υπάρχει πια ομοφωνία. Μα αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, το NΑΤΟ μπορεί να παραμείνει ένας οργανισμός που έχει διαφορές αλλά και κοινές θέσεις.
Το σχεδόν σχίσμα στο θέμα του Ιράκ προκλήθηκε


από τις συνθήκες, την πολύ φτωχή διπλωματία και την εμμονή κάποιων αλλά σίγουρα όχι από μία χώρα.
Με πρακτικούς όρους, το ΝΑΤΟ παραμένει ο μοναδικός αποτελεσματικός στρατιωτικός μηχανισμός ικανός για αποστολές ειρηνευτικές και αλλες.
Ο νεός γ.γ. θέλει να δει μια νέα προοπτική, μια βεβαιότητα πως οι δεσμευσεις, όταν γίνονται, τηρούνται.
Ακόμα και σε επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟ η κοινή εκπαίδευση και οι διαδικασίες της Συμμαχίας διαβεβαιώνουν πως διαφορετικές ένοπλες δυναμεις μπορούν να εργασθούν αποτελεσματικά η μία με την άλλη.
Οι γεωγραφικές ανησυχίες του ΝΑΤΟ επεκτείνονται:


Επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ρόλο εκπαιδευτή στο Ιράκ, ενώ αναζητεί νέες συμμαχίες με χώρες της Μεσογείου.
Ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη αδυναμία που επεσήμανε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jaap de Hoop Scheffer. Οι φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ ξεπερνούν την ικανότητα του να ανταποκριθεί. Το Αφγανιστάν είναι το καλύτερο παράδειγμα. Το ΝΑΤΟ αγωνίστηκε για να βρει αρκετές πηγές για να κάνει έστω και μια επέκταση των επιχειρήσεών του εκεί.
Τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρόκειται για δικές τους δεσμευσεις αλλά καταφεύγουν σε δικαιολογίες όταν απαιτείται ένας μικρός αριθμός ελικοπτέρων.
Η παράδοση του ΝΑΤΟ που λέει πως όσοι συνεισφέρουν στις επιχειρήσεις πληρώνουν το δικό τους κόστος, δημιουργεί μια θεμελιακή αδικία, με το οικονομικό βάρος να πέφτει δυσανάλογο σε χώρες πρόθυμες να το επωμισθούν.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Αλλαγή Φρουράς
( 13.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Για γέλια και για κλάμματα (Κ. Βέρρος)

Ελλάς των νεοελλήνων και του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Πότε θα ξυπνήσουν; (Κ. Βέρρος)

Πληρώνουμε τα σπασμένα (Κ. Βέρρος)

Οι συνέπειες της διεύρυνσης (Κ. Βέρρος)

Εμφαση στην οικονομία (Κ. Βέρρος)

Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ