Διότι δεν συνεμορφώθη…

0


Διότι δεν συνεμορφώθη…Home

Διεθνή
Εσπευσαν να οδηγήσουν τον Σαντάμ Χουσέιν ενώπιον δικαστή οι νέες ιρακινές αρχές που υποτίθεται πως παρέλαβαν την εξουσία από τις κατοχικές δυνάμεις. Ενέργεια προφανώς συμβολική, που δείχνει ποιός εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση στο Ιράκ, μετά τη φάρσα της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας των Ιρακινών.


Ο Σαντάμ Χουσέιν εμφανώς νευρικός άκουσε να τού διαβάζουν τα δικαιώματά του, όπως δήλωσε ο Σαλεμ Σάλαμπι, επικεφαλής του ειδικού δικαστηρίου που στήθηκε για να δικάσει τον ανατραπέντα πρόεδρο του Ιράκ. Ο Σαντάμ οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή πριν προλάβει καλά-καλά να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση του Ιράκ.
Ο Σαντάμ Χουσέιν θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου με άλλα 11 στελέχη του καθεστώτος του, σήμερα Πέμπτη, για να τούς απαγγελθούν οι κατηγορίες. Αναμένεται πως θα κατηγορηθούν μεταξύ άλλων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η δίκη του Σαντάμ αναμένεται πως θα είναι ένα μακρύ και περίπλοκο νομικό μονοπάτι, αλλά η αρχή έγινε και το τέλος μπορεί να προβλεφθεί, στο βαθμό που τις τύχες του Ιράκ εξακολουθούν να τις ορίζουν οι Αμερικανοί.
Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή του Ιράκ επι δεκαετίες είπε ΄΄καλημέρα΄΄ καθώς οδηγήθηκε στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο δικαστής, σε κάποια τοποθεσία που είναι άγνωστη. Ο επικεφαλής του ειδικού δικαστηρίου, Σάλεμ Σάλαμπι τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του και για τη διαδικασία που θα τηρηθεί.
΄΄Ηταν νευρικός, πολύ νευρικός, γιατί δεν ήξερε τί γινόταν΄΄, δήλωσε ο Σάλαμπι.
Ο Σαντάμ δεν έχει πλεόν τη μακρυά γενειάδα, όπως την ημέρα της σύλληψής του, τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι εμφανώς αδυνατισμένος.
Η όλη διαδικασία διήρκεσε μόλις μερικά λεπτά και στη συνέχεια δώθηκε εντολή από τον δικαστή για την απομάκρυνση του Σαντάμ από την αίθουσα.
Ενώπιον του δικαστή οδηγήθηκάν επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τάρεκ Αζίζ και ο Αλί Χασάν αλ Μαζίντ, ο γνωστός και ως Χημικός Αλι. Για τον Χημικο Αλι, ο δικαστής είπε πως ΄΄έτρεμε΄΄…
Πάντως η πλήρης δικαστική διαδικασία για τον Σαντάμι Χουσέιν δεν πρόκειται να αρχίσει παρά μετά από αρκετούς μήνες.
Είναι προφανές πως η παράδοση του Σαντάμ στη νέα κυβέρνηση γίνεται για να ενισχυσθεί συμβολικά η κυβέρνηση Αλάουι, αλλά το θέμα είναι κατά πόσον αυτή η διαδικασία θα εκτονώσει την ένταση στο Ιράκ και κυρίως τη δράση των ανταρτών.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής
( 07.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Οι «Ευρωπαϊκές Πολιτείες της Αμερικής» (Στέφανος Ληναίος)

Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

Η μεγάλη ευκαιρία (Κ. Βέρρος)

Η «μαιμού», ο Σπύρος, οι υποκριτές και οι άλλοι. . . (Φώτης Καρύδας)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ