Αυτοκίνητο βόμβα στην οδό Αγκυρας-Βρυξελλών

0


Αυτοκίνητο βόμβα στην οδό Αγκυρας-ΒρυξελλώνHome

Διεθνή
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίσθηκαν από βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της επαρχίας Βαν, στην ανατολική Τουρκία. Οι αρχές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για επίθεση Κούρδων αυτονομιστών.


Ο κυβερνήτης Χικμέτ Ταν, που δεν τραυματίσθηκε , δήλωσε σε τουρκικό κανάλι ότι ένα αυτοκίνητο – βόμβα είχε τοποθετηθεί σε δρόμο απ` όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή του και εξερράγη σκορπίζοντας το θάνατο.
Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην επαρχία Βαν δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για ενέργεια οργάνωσης κούρδων αυτονομιστών, που τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως δεν θα τηρήσει πλέον τη μονομερή εκεχειρία.
΄΄Εχουμε την εντύπωση ότι η επίθεση έγινε από το ΡΚΚ΄΄, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, αναφερόμενος στην οργάνωση Κόνγκρα-Τζελ, που διαδέχθηκε το ΡΚΚ.
Ωστόσο οι ξένοι ανταποκριτές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι επιθέσεις των ανταρτών, παρά τις εκκλήσεις Κούρδων πολιτικών για ειρήνη.
Από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βαν σκοτώθηκαν τα άτομα που επέβαιναν στο όχημα ασφαλείας, που ακολουθούσε εκείνο του κυβερνήτη και ορισμένοι περαστικοί.Ο κυβερνήτης της επαρχίας και οι σωματοφύλακές του δεν τραυματίσθηκαν.
Μετά την επίθεση η αστυνομία εντόπισε και εξουδετέρωσε εγκαίρως άλλο έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο της πόλης.
Το ΡΚΚ επί 15 χρόνια έκανε ανταρτοπόλεμο διεκδικώντας την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ωστόσο η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν έφερε την οργάνωση σε δύσκολη θέση. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται επαναδραστηριοποίηση των ανταρτών, σε μία περίοδο μάλιστα που η τουρκική ηγεσία επιχειρεί να εξασφαλίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προωθήσει μία σειρά τολμηρών, για τα τουρκικά δεδομένα, μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για παραβίαση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Γι αυτό η σημερινή επίθεση μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια υπονόμευσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής
( 07.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Οι «Ευρωπαϊκές Πολιτείες της Αμερικής» (Στέφανος Ληναίος)

Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

Η μεγάλη ευκαιρία (Κ. Βέρρος)

Η «μαιμού», ο Σπύρος, οι υποκριτές και οι άλλοι. . . (Φώτης Καρύδας)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ