Ιγιαντ Μπους, ο ιρακινός πρωθυπουργός

0


Ιγιαντ Μπους, ο ιρακινός πρωθυπουργόςHome

Διεθνή
Η κυβέρνηση του Ιγιαντ Αλάουι απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν και εκτέλεσαν την αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα χωρίς να ενημερώσουν τις ιρακινές αρχές και ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έγινε με βάση πληροφορίες που δώθηκαν στους Αμερικανούς από την ιρακινή αντικατασκοπία.


Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως στόχος της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή δέκα ανθρώπων, ήταν ένα σπίτι όπου υπήρχαν υποψίες πως κρύβονταν υποστηρικτές του τοπικού ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.
Ηταν η πέμπτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα από τις 19 Ιουνίου. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε το στόχο με τέσσερις βόμβες των 225 κιλών και δύο των 450 κιλών. Η επίθεση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.
΄΄Μετά από επαφές μεταξύ αξιωματούχων της ιρακινής κυβέρνησης και της πολυεθνικής δύναμης, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν σαφείς πληροφορίες για την εκτέλεση της επίθεσης εναντίον κρησφύγετου του Ζαρκάουι, στα νοτιοανατολικά της Φαλούτζα΄΄, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο στη Βαγδάτη.
Η ανακοίνωση αυτή αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλάουι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνδέσει επίσημα την κυβέρνησή του με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των ανταρτικών ομάδων, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές. Ωστόσο προσθέτουν πως αυτή η τακτική του Αλάουι, μπορεί να στρέψει εναντίον του το λαό που υποτίθεται πως εκπροσωπεί και γι ΄αυτό είναι υποχρεωμένος να τηρήσει έστω προσχηματικά ορισμένες ισορροπίες για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η δράση των ανταρτών.
Στη Φαλούτζα, εξοργισμένοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στα ερείπια του σπιτιού που επλήγη, όπου τώρα υπάρχει ένας κρατήρας βάθους εννέα μέτρων.
΄΄Αυτό το δέχεται η νέα κυβέρνηση του Ιράκ΄΄, αναρωτήθηκε ένας κάτοικος…΄΄Μιλούν για τρομοκράτες, όμως χτυπήθηκαν οικογένειες αθώων΄΄…
Οι κάτοικοι έσκαβαν με τα χέρια τους στα ερείπια ελπίζοντας πως θα βρουν κάποιον ζωντανό. Ενας από αυτούς είπε πως ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά…

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής
( 07.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Οι «Ευρωπαϊκές Πολιτείες της Αμερικής» (Στέφανος Ληναίος)

Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

Η μεγάλη ευκαιρία (Κ. Βέρρος)

Η «μαιμού», ο Σπύρος, οι υποκριτές και οι άλλοι. . . (Φώτης Καρύδας)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ