Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ισραήλ

0


Το πυρηνικό εργοστάσιο του ΙσραήλHome

Διεθνή
Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πυρηνικού εργοστασίου που υπάρχει στην έρημο Νεγκέβ. Το Ισραήλ δεν παραδέχεται την κατοχή πυρηνικών όπλων, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του εργοστασίου ενόψει της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.


Οι φωτογραφίες του εργοστασίου στην έρημο Νεγκέβ δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας λίγο πριν από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που έχει στόχο να προωθήσει σχέδιο για να γίνει η Μέση Ανατολή ζώνη ελευθερη από πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ αρνείται πως κατέχει πυρηνικά όπλα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών έχει στο οπλοστάσιό του περίπου 200 κεφαλές, σε εργοστάσιο στην πόλη Ντιμόνα.
Οι φωτογραφίες που δώθηκαν στη δημοσιότητα είναι ελάχιστα αποκαλυπτικές, η λήψη έχει γίνει από απόσταση και το πυρηνικό εργοστάσιο καλύπτεται στην ουσία από συστοιχίες δένδρων.
Ουδείς λόγος γίνεται επίσης επί της ουσίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, που υποστηρίζει πως στόχος του είναι η έρευνα για τη διεύρυνση της γνώσης για την ατομική επιστήμη.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχεται πιέσεις να δεχθεί επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Με αυτή την πολιτική το Ισραήλ αυτοεξαιρείται από τις επιθεωρήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και δεν διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις εκ μέρους του ΟΗΕ.

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής
( 07.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Οι «Ευρωπαϊκές Πολιτείες της Αμερικής» (Στέφανος Ληναίος)

Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

Η μεγάλη ευκαιρία (Κ. Βέρρος)

Η «μαιμού», ο Σπύρος, οι υποκριτές και οι άλλοι. . . (Φώτης Καρύδας)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ