Ελπιδοφόρα συμφωνία στη Νάτζαφ

0


Ελπιδοφόρα συμφωνία στη ΝάτζαφHome

Διεθνή
Ελπίδες ότι θα εκτονωθεί η ένταση στη Νάτζαφ γεννά η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον ανώτερο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι και στον ριζοσπάστη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ για αποχώρηση των ενόπλων από το τέμενος του Ιμάμη Αλι.


 


Ο ριζοσπάστης σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ συμφώνησε σε όλες τις προτάσεις που τού υπέβαλε ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, για την εκτόνωση της κρίσης.
Ο εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Χάμεντ αλ Χάφαφ, δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι θα αποχωρήσουν οι ένοπλοι οπαδοί του Σαντρ από το τέμενος του Ιμάμη Αλι, αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα που το πολιορκούν και την ευθύνη για την ασφάλεια θα την αναλάβει η ιρακινή αστυνομία.
Ο αλ Σιστάνι ζήτησε επίσης από την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει σε χιλιάδες σιίτες που ανταποκρίθηκαν σε δική του έκκληση και έκαναν πορεία προς τη Νατζάφ, να εισέλθουν στο τέμενος. Πραγματικά με το πρώτο φως της ημέρας χιλιάδες σιίτες έκαναν πορεία στην πόλη, κατευθυνόμενοι προς το ιερό τέμενος.
Η συμφωνία του αλ Σιστάνι με τον Μοκτάντα Αλ Σαντρ επιτεύχθηκε παρά το μακελειό του τελευταίου 24ωρου, που εκφράσθηκαν φόβοι ότι θα υπονόμευε την πρωτοβουλία του μετριοπαθούς θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών για εκτόνωση της κρίσης στη Νάτζαφ. Επιπλέον αποτελεί σαφής απόδειξη της αδυναμίας των Αμερικανών να επιβληθούν με τα όπλα στους πολιτοφύλακες του Μοκτάντα αλ Σαντρ, αφού το μόνο που κατάφεραν οι κατοχικές δυνάμεις σφυροκοπώντας τις θέσεις των πολιτοφυλάκων του Στρατού του Μάχντι ήταν να οδηγήσουν τις πλατειές μάζες στο πλευρό του Μοκτάντα αλ Σαντρ.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Αλλαγή Φρουράς
( 13.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Για γέλια και για κλάμματα (Κ. Βέρρος)

Ελλάς των νεοελλήνων και του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Πότε θα ξυπνήσουν; (Κ. Βέρρος)

Πληρώνουμε τα σπασμένα (Κ. Βέρρος)

Οι συνέπειες της διεύρυνσης (Κ. Βέρρος)

Εμφαση στην οικονομία (Κ. Βέρρος)

Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ