Οι διεθνείς ειδήσεις με μια ματιά

0


Οι διεθνείς ειδήσεις με μια ματιάHome

Διεθνή
Η κατάσταση στο Ιράκ, η απόφαση Μπους να παραχωρήσει υπερεξουσίες στη CIA για θέματα εθνικής ασφάλειας και η διπλωματική κόντρα Παναμά-Βενεζουέλας-Κούβας με αφορμή την αμνήστευση στον Παναμά τεσσάρων Κουβανών που είχαν καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη διεθνή ειδησεογραφία.


 
ΙΡΑΚ


Οι σιίτες πολιτοφύλακες του Μοκτάντα αλ Σαντρ αποσύρθηκαν από το τέμενος του Ιμάμη Αλι στη Νάτζαφ, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πιστοί γιόρταζαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ειρήνευση στην πόλη, ύστερα από τρεις εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών του Σαντρ και των αμερικανικών δυνάμεων.

ΗΠΑ


Ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος πηγαίνει στις εκλογές με το καυτό θέμα της εθνικής ασφάλειας σε πρώτο πλάνο, είναι αποφασισμένος να δώσει στον διευθυντή της CIA ορισμένες από τις υπερεξουσίες που πρότεινε η επιτροπή του Κογκρέσου, που διερεύνησε τα γεγονότα που προηγήθηκαν των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΗΠΑ


Το FBI διερευνά την υπόθεση ενός αναλυτή του Πενταγώνου, που υπάρχουν υποψίες ότι είναι κατάσκοπος των Ισραηλινών και έδωσε απόρρητα έγγραφα στο Ισραήλ για το Ιράν. Ο ύποπτος πιστεύεται ότι είναι άτομο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Λευκου Οίκου για τη Μέση Ανατολή.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στον Παναμά και την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου, Μάρτιν Τορίχος, διαμαρτυρόμενος για τις δηλώσεις της απερχόμενης προέδρου, Μιρέγια Μοσκόσο, η οποία έδωσε αμνηστία σε τέσσερις Κουβανούς που είχαν καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας του Κάστρο, ισχυριζόμενη ότι αν εκδοθούν στην Κούβα ή στη Βενεζουέλα θα κινδύνευε η ζωή τους.

ΗΠΑ


Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων στην επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν, ο ΟΗΕ προσβλέπει σε κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν από τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές.


Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε στο μεταξύ ότι οι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον 16 στρατόπεδα στο Νταρφούρ, παρά τις δεσμεύσεις του Χαρτούμ ότι τα στρατόπεδα θα διαλυθούν.

ΗΠΑ


Χιλιάδες ποδηλάτες προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο του Μανχάταν, στην πρώτη σημαντική αντικυβερνητική διαδήλωση ενόψει του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο οποίο ο πρόεδρος Μπους θα λάβει επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.


Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Αλλαγή Φρουράς
( 13.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Για γέλια και για κλάμματα (Κ. Βέρρος)

Ελλάς των νεοελλήνων και του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Πότε θα ξυπνήσουν; (Κ. Βέρρος)

Πληρώνουμε τα σπασμένα (Κ. Βέρρος)

Οι συνέπειες της διεύρυνσης (Κ. Βέρρος)

Εμφαση στην οικονομία (Κ. Βέρρος)

Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ