Αντιδράσεις για το ΝΑΙ στα κατεχόμενα

0


Αντιδράσεις για το ΝΑΙ στα κατεχόμεναHome

Διεθνή
Εντύπωση έχει προκαλέσει στην διεθνή κοινότητα η διαμετρικά αντίθετη εικόνα που παρουσιάστηκε στην Κύπρο στα δύο δημοψηφίσματα. Εκείνο που παρατηρούν όλοι είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία λένε ΝΑΙ, ενώ χαρακτηρίζουν αρνητική τη στάση των Ελληνοκυπρίων.


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη που η ελληνοκυπριακή Κοινότητα δεν ενέκρινε τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.


Τονίζει όμως ότι σέβεται την δημοκρατική απόφαση του λαού.
Συνεχάρη τους Τουρκοκυπρίους για τη θετική τους ψήφο, ενώ δήλωσε έτοιμη να εξετάσει τρόπους περαιτέρω προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο, εξέφρασε την απογοήτευση του Οργανισμού για την ευκαιρία που χάθηκε και δήλωσε επίσης ότι προτίθεται να κλείσει το γραφείο του στην Λευκωσία μετά το ηχηρό ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, απάντησε ότι εκτιμά τον Ντενκτάς, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός διατύπωσε μία άποψη, την οποία είναι άξιον απορίας πώς αξιολογεί ο κ. Ντενκτας.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμντουλάχ Γκιουλ, τόνισε ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ.Γκιούλ σημείωσε ότι είναι ΄΄παράδοξο΄΄ να παραμένει εκτός της Ένωσης η τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για λύση του κυπριακού, ενώ αντίθετα εντάσσεται η ελληνοκυπριακή πλευρά.
΄΄Τα αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων έδειξαν ότι η εντύπωση, που επί 30 χρόνια θεωρούσε αδιάλλακτη την τουρκική πλευρά ήταν εσφαλμένη. Φάνηκε ποιος όρθωνε εμπόδια στη λύση΄΄είπε ο Γκιούλ.
Ερωτηθείς αν επιβάλλεται πλέον η παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς, ο Γκιουλ σημείωσε ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και, όπως είπε, θα προτιμούσε να μην αναμιχθεί σε αυτή.
Κλείνοντας, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι, δεν μπορούν πλέον να ισχυρισθούν ότι εκπροσωπούν το σύνολο του νησιού.
Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακκιντζί, κάλεσε τους Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς να παραιτηθούν μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.
Ο Ακιντζί τόνισε ότι οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα ψήφισαν ενάντια σε αυτά που ήθελε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Για τον Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι απέδειξε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν υπέρ του όχι.
Αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε και ο Ακιντζι.


Δήλωσε χαρακτηριστικά: ΄΄Εμείς το κάναμε το βήμα, όμως οι Ελληνοκύπριοι όχι. Ομως, αυτοί είναι που θα μπουν στην ΕΕ ενώ οι Τουρκοκύπριοι με το ναί τους πάλι δεν θα μπουν στην ΕΕ. Αυτό είναι μεγάλη αδικία΄΄, είπε.
Ζήτησε, επίσης, από τη διεθνή κοινότητα να άρει το εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους.
Ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά το συντριπτικό ΄΄ναι΄΄ των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα. Διευκρίνισε ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του μόνο σε περίπτωση που θα γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Αναν.
Ενιωσε έντονη ικανοποίηση που κατάφερε να απορριφθεί το σχέδιο Ανάν. ΄΄Καταφέραμε να απαλλαγούμε από το Σχέδιο Ανάν΄΄, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο εξής, θα ηγηθεί εκστρατείας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο στα κατεχόμενα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντενκτάς, οι Τουρκοκύπριοι κέρδισαν το δικαίωμα να ζητήσουν την αναγνώριση.
Εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές χώρες που πίεζαν για το ΝΑΙ, θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους και να βοηθήσουν για την άρση του εμπάργκο.
Την λύπη τους για απόρριψη του σχεδίου Αναν εξέφρασαν Βρετανία, Γερμανία και Αμερική.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε ότι η απόφαση των Ελληνοκυπρίων δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστή… Εξέφρασε όμως και τη λύπη του για την απόρριψη του Σχεδίου παρά τις προοπτικές που πρόσφερε για επανένωση του νησιού.
Αντίθετα χαιρέτισε το ΄΄ναι΄΄ των Τουρκοκυπρίων. ΄΄Το αποτέλεσμα δείχνει πως τα τελευταία χρόνια συντελέστηκε μια ουσιαστική αλλαγή στην στάση των Τουρκοκυπρίων΄΄, επεσήμανε ο Στρο.
Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν απογοητευμένες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνεχάρη όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του σχεδίου, ιδιαίτερα μια μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.


΄΄Είμαστε απογοητευμένοι που η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων επέλεψε το όχι΄΄, είπε.
Αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στους Ελληνοκυπρίου, είπε ότι είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς τους πολίτες του νότιου τμήματος της Κύπρου, να μην δέχονται τη μεγάλη ευκαιρία για επανένωση που πρότεινε το σχέδιο του Κόφι Αναν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, έιπε ότι δυστυχώς δεν θα είναι μια ενωμένη Κύπρος αυτή που θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ την 1η Μαΐου.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Πρωτομαγιάτικο κυβερνητικό αυτογκόλ
( 05.05.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Μάλλον δεν μπορούμε να κοιμώμαστε ήσυχοι (Κ. Βέρρος)

Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας (Κ. Βέρρος)

Αεροπορική τραγωδία και ιδιωτικός τομέας (Κ. Βέρρος)

Αύξηση της εγκληματικότητας και αστυνομία (Κ. Βέρρος)

Τα πάθη της ακτοπλοϊας (Κ. Βέρρος)

Επενδύσεις που χαροποιούν αλλά και θλίβουν (Κ. Βέρρος)

Η Ελλάδα στο στρατόπεδο των ¨Ατλαντιστών¨ στην ΕΕ; (Κ. Βέρρος)

Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της σημερινής ΕΕ (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ