Αρση του εμπάργκο θέλει η Αγκυρα

0


Αρση του εμπάργκο θέλει η ΑγκυραHome

Διεθνή
Συντονίζοντας πλήρως τις προσπαθειές τους Αγκυρα και τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στον απόηχο του ΄΄οχι΄΄της Ελληνοκυπριακής πλευράς, πιέζουν τώρα για άρση του εμπάρκο στα κατεχόμενα. Ο επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης, Ταλάτ, ζήτησε μάλιστα και πάγωμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


 
Η θέση των στρατηγών της Αγκυρας
Την άρση των κυρώσεων στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ζήτησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε σήμερα, χαρακτηρίζοντας ΄΄άδικη και αντιφατική΄΄ την ένταξη μόνον της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαίκή Ενωση, παρόλο που οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΄΄όχι ΄΄στο σχέδιο Αναν για την επίλυση του Κυπριακού.
Ωστόσο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας δεν ζήτησε ευθέως την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά την υλοποίηση των υποσχέσεων που είχαν δωθεί πριν από τα δημοψηφίσματα.
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τη ρητορική της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά εντάσσεται στις συντονισμένες προσπάθειες της Αγκυρας και του ψευδοκράτους με πρώτο στόχο την άρση του εμπάργκο κατά των κατεχομένων.
Πρωτοβουλίες Ταλάτ προς ΕΕ
Ο επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,


με επιστολή του στον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπέρτι Αχερν, ζήτησε να παγώσει η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού .
Ο Ταλάτ στην επιστολή του προς τον Μπέρτι Αχερν, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοσθούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου ώστε να ενταχθεί ολόκληρη στην Ενωση.
Συντονισμός Ταλάτ-Ντενκτάς
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι αναμένεται πρόσκληση του Κόλιν Πάουελ προς τον Ταλάτ για να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν δέσμη μέτρων που θα αφορούν στην άρση του εμπάργκο.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ταλάτ είναι και ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε πως το σχέδιο ¶ναν δεν είναι πλέον αντικείμενο προς συζήτηση και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι δεν είναι ο ίδιος εμπόδιο για τη λύση. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιληφθεί τις προσπάθειες που καταβάλει η τουρκική πλευρά για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.
Τουρκική γέφυρα προς Αθήνα
Στην Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστήριξε ότι τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο αποκάλυψαν ότι η ελληνική πλευρά είναι η αιτία για την οποία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα λύση του Κυπριακού.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έχει στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι`αυτό αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τους γείτονές της.
Πάντως δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία, από το ινστιτούτο CSA, δείχνει πως οι έξι στους δέκα Γάλλους είναι αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.
Η θέση της Μόσχας για Κυπριακό
Ο μέχρι σήμερα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβαρο Ντε Σότο εξέφρασε τη λύπη του για το ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος δεν υπερασπίσθηκε το σχέδιο Αναν.
Ωστόσο στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στο σχέδιο Αναν είπε πως δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών.
Γι`αυτό, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ΄΄θεωρήσαμε αδικαιολόγητες τις προσπάθειες να εξασφαλίσει το σχέδιο αυτό την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ΄΄. Ο Λαβρόφ αφού εξήγησε κατ`αυτόν τον τρόπο το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ΄΄τα θετικά σημεία του σχεδίου Αναν θα παραμείνουν σε ισχύ΄΄.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ανάγκη απολογισμού και περισυλλογής
( 07.03.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Εμφαση στην οικονομία (Κ. Βέρρος)

Ασάφεια ως προς τη νέα αλλαγή (Κ. Βέρρος)

Από περιπέτεια σε περιπέτεια. . . (Κ. Βέρρος)

Το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης (Στέφανος Ληναίος )

Περιφρόνηση προς το θέατρο (Στέφανος Ληναίος)

Οι «Ευρωπαϊκές Πολιτείες της Αμερικής» (Στέφανος Ληναίος)

Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

Η μεγάλη ευκαιρία (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ