Σε ετοιμότητα το Ιράν

0


Σε ετοιμότητα το ΙράνHome

Διεθνή
Στις ιστορικά φιλικές σχέσεις Ελλάδας – Ιράν αναφέρθηκε ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αθήνα Μεχντί Μοχτασεμί, ο οποίος σε συνέντευξή του σε διπλωματικούς συντάκτες τόνισε ότι η Τεχεράνη αναμένει από την Αθήνα να κατανοήσει τις θέσεις της και να βοηθήσει στη διπλωματική λύση του αδιεξόδου.


«Καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης γιατί σας διαβεβαιώνουμε ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας από το Ιράν αφορά αποκλειστικά και μόνον ειρηνικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Μοχτασεμί.


Ο Iρανός διπλωμάτης, ο οποίος διατηρεί τακτικές επαφές με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών, με τελευταία την πρόσφατη συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου κ. Ροκανά, αναφέρθηκε επί μακρόν στα αποτελέσματα των ερευνών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, από όπου απουσιάζει οποιαδήποτε διαπίστωση χρήσης πυρηνικών για στρατιωτικούς σκοπούς.


Επισήμανε ότι η Τεχεράνη έχει συνεργασθεί στενά και με την Ευρωπαϊκή Eνωση, ενώ όταν ερωτήθηκε για την πρόταση την οποία διατύπωσε ο επιθεωρητής Ελ Μπαραντέι για τη δημιουργία κοινών επενδύσεων με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, είπε ότι η Μόσχα είναι στενός σύμμαχος και εταίρος και ότι η πρόταση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων. Απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε με έμφαση ότι το Ιράν, που είναι μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, δεν επιζητεί την ένταση, αλλά πρέπει να αναγνωρισθεί στη χώρα η δυνατότητα να ασκεί τα δικαιώματά της. «Η περιοχή μας υποφέρει από εχθρικές συγκρούσεις, αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας. Το Ιράν έχει δείξει ότι έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει τα δικαιώματά του».


Για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η χώρα του σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να επέμβει, ο Iρανός διπλωμάτης απάντησε οι ΗΠΑ ασκούν ψυχολογική πίεση σε όλους και ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον αριθμό των κρατών που θα υποστηρίξουν την Ουάσιγκτον γιατί υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και ανάμεσα στα ίδια τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Το μέλι, η διαπλοκή, οι υποκριτές και ο «λαουτζίκος». . .
( 28.11.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλουν;; (Κ. Βέρρος)

¨Η Ελλάδα με πληγώνει¨ (Κ. Βέρρος)

Νοσηρή πολιτική κατάσταση (Κ. Βέρρος)

Η μετάλλαξη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου (Κ. Βέρρος)

Κρίση, συνεχής κατήφορος, αποσάθρωση. (Κ. Βέρρος)

Τα κωμικοτραγικά μας (Κ. Βέρρος)

Ελληνοτουρκικά και προσφυγή (Κ. Βέρρος)

Σημαντική επέτειος (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ