Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις της ΙΑΕΑ στο Ιράν

0


Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις της ΙΑΕΑ στο Ιράν



Home

Διεθνή




Aρνητική για το Ιράν ήταν, όπως αναμενόταν, η έκθεση που κατέθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού, όπως αναφέρει, το Ιράν δεν ανέστειλε τον εμπλουτισμό ουρανίου στην καταληκτική ημερομηνία που είχε καθοριστεί, ήτοι στις 28 Απριλίου.


Ως εκ τούτου, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων που, όπως είχαν ζητήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και όπως επανέλαβε και η Βρετανία, θα πρέπει να προωθηθούν με βάση το άρθρο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Στην έκθεση που κατέθεσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, υπογραμμίζεται ότι το Ιράν δεν συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για να προσδιοριστεί το κατά πόσο το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό ή έχει στρατιωτικό σκοπό, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα η Ισλαμική Δημοκρατία να έχει λάβει πλουτώνιο από το εξωτερικό.


Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πάντως απείλησε «ότι θα αλλάξει πλήρως τον τρόπο συνεργασίας» με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αν επιχειρηθεί να στερηθεί το Ιράν των δικαιωμάτων του στον πυρηνικό τομέα. Αμέσως μετά την κατάθεση της έκθεσης, ανακοινώθηκε ότι τρεις ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να διαπραγματεύονται μια απαντητική πρόταση στην άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Ο Bρετανός πρεσβευτής Εμιρ Τζόουνς Πάρι ανέφερε ότι το σχέδιο απόφασης που έχει συζητήσει με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα για συζήτηση στη σύνοδο του 15μελούς Συμβουλίου. «Διαμορφώνουμε μια τάση, η οποία είναι η διπλωματική λύση», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο απόφασης βασίζεται στο άρθρο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Η Βρετανία πάντως δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις κατά του Ιράν, αφού αυτό αρνείται να συνεργαστεί, ενώ ο Aμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι το Ιράν δεν έκανε τίποτε για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ».


Από την πλευρά του, ο Kινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ δήλωσε ότι σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας επιθυμούν «διπλωματική λύση», ενώ και η Ρωσία παρέμεινε υπέρ της διπλωματικής οδού. Τώρα, η αμερικανική διπλωματία φέρεται να πιέζει για τη διεξαγωγή, στις 9 Μαΐου, συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), μαζί και με τη Γερμανία, για το Ιράν.




Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ







Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Το μέλι, η διαπλοκή, οι υποκριτές και ο «λαουτζίκος». . .
( 28.11.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλουν;; (Κ. Βέρρος)

¨Η Ελλάδα με πληγώνει¨ (Κ. Βέρρος)

Νοσηρή πολιτική κατάσταση (Κ. Βέρρος)

Η μετάλλαξη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου (Κ. Βέρρος)

Κρίση, συνεχής κατήφορος, αποσάθρωση. (Κ. Βέρρος)

Τα κωμικοτραγικά μας (Κ. Βέρρος)

Ελληνοτουρκικά και προσφυγή (Κ. Βέρρος)

Σημαντική επέτειος (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ