Γκρίζο σύννεφο στον Κόλπο

0


Γκρίζο σύννεφο στον Κόλπο



Home

Διεθνή




Tην έντονη ανησυχία των χωρών του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν) για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράν, που θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή, εισέπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kάρολος Παπούλιας κατά την επίσημη επίσκεψη στις χώρες αυτές.


 
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο εμίρης του Κατάρ και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν κατά την συνάντησή τους με τον Eλληνα Πρόεδρο υποστήριξαν ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση, αν επιλεγεί η τακτική των βομβαρδισμών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, αντί της διπλωματικής οδού.


Αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι χώρες αυτές, που συνιστούν ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, τώρα κλιμακώνουν οικονομικές πιέσεις προς την Ουάσιγκτον, όπως την έκδοση ομολογιακού δανείου 425 εκατομμυρίων ευρώ από τη Σαουδοβρετανική Τράπεζα.


Οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων είναι ότι είναι τόσο τεταμένη η κατάσταση στην περιοχή, που πέραν των όποιων εξελίξεων στο Ιράν, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαμελιστεί το Ιράκ από την δράση σιιτών που καθοδηγούνται από ιρανικά κέντρα.


Ιδιαίτερα ανήσυχος ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ Σαούντ είπε στον κ. Παπούλια ότι «είμαστε φίλοι των Αμερικανών και τους συμβουλεύουμε δύο πράγματα: να απαγκιστρωθούν από το Ιράκ και να μην επιτεθούν στο Ιράν. Oμως, αντίθετα πράγματα τους συμβουλεύουν οι εχθροί τους». Μάλιστα ανέφερε ότι κατά πληροφορίες του από το Ιράν έχουν εκπαιδευτεί ομάδες σιιτών που είναι έτοιμες να δράσουν σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση στην Τεχεράνη. «Δεν είναι πρόβλημα τα πυρηνικά, αλλά οι ομάδες κρούσης των σιιτών, καθώς και το ενδεχόμενο διάσπασης της Τεχεράνης». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια αναχώρησε αμέσως για την Τεχεράνη υποστήριξε ότι αρκεί ένας λάθος χειρισμός για να εξελιχτεί σε ντόμινο για την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι το Κατάρ με 750.000 πληθυσμό φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις με 60.000 στρατιώτες.


Τον Eλληνα Πρόεδρο συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Εμπορικής Ναυτιλίας M. Κεφαλογιάννης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Θ. Κασσίμης και Οικονομικών Π. Δούκας.


Στο Μπαχρέιν επίσης ο βασιλιάς Χαλίφα, αλλά και ο πρωθυπουργός εξέφρασαν χθες τις ίδιες ανησυχίες στον κ. Παπούλια, δεδομένου ότι και εκεί υπάρχει και βάση του 5ου στόλου και διακινούνται ελεύθερα και προϊόντα του Ισραήλ Στη Σαουδική Αραβία υπεγράφη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών στις αερομεταφορές, όμως κατά την επίσκεψη απουσίαζε στο εξωτερικό ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου ο κ. Σιούφας θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα στους επόμενους μήνες, καθώς διεκδικούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στην εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίων της χώρας. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «ανοίξαμε νέους δρόμους και συμφωνήσαμε σύντομα να πραγματοποιηθεί συνάντηση επιτροπών των δύο χωρών προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι συνεργασίας και να καταλήξουμε σε διακρατική συμφωνία για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».


Ακόμη πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πύλη εισόδου και των χωρών του Kόλπου προς τις χώρες της Ε.Ε., ενώ παράλληλα οι εταιρίες των χωρών του Kόλπου μπορούν να εγκαταστήσουν τα στρατηγεία τους στη χώρα μας».


Για το Κατάρ ο υπουργός είπε ότι η προσπάθεια είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους για κατασκευαστικές εταιρίες, καθώς στη χώρα υπάρχει «οργασμός» σε κατασκευές. Επίσης προσπάθεια γίνεται για την προώθηση συμφωνιών για ναυπήγηση νέων πλοίων.


Αξιοπρόσεκτο είναι ότι κατά την επίσκεψη συζητήθηκε και η δυνατότητα συνεργασίας της Ολυμπιακής με την τοπική εταιρία, όπως και η δυνατότητα σύναψης επενδυτικής συμφωνίας, για την εταιρία. Ακόμη συμφωνήθηκε να μελετηθεί άμεσα η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Κατάρ στην Ελλάδα, ως φθηνότερο από αυτό της Αλγερίας.


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας M. Κεφαλογιάννης από την πλευρά του είπε ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας και του Τυμπακίου.




Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ













Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Το μέλι, η διαπλοκή, οι υποκριτές και ο «λαουτζίκος». . .
( 28.11.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλουν;; (Κ. Βέρρος)

¨Η Ελλάδα με πληγώνει¨ (Κ. Βέρρος)

Νοσηρή πολιτική κατάσταση (Κ. Βέρρος)

Η μετάλλαξη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου (Κ. Βέρρος)

Κρίση, συνεχής κατήφορος, αποσάθρωση. (Κ. Βέρρος)

Τα κωμικοτραγικά μας (Κ. Βέρρος)

Ελληνοτουρκικά και προσφυγή (Κ. Βέρρος)

Σημαντική επέτειος (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ