Αρνούνται τις απευθείας συνομιλίες οι ΗΠΑ

0


Αρνούνται τις απευθείας συνομιλίες οι ΗΠΑHome

Διεθνή
Διατηρούν τη σκληρή στάση τους έναντι του Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολας Μπερνς να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν απευθείας επαφές με το Ιράν και επιμένουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας τακτικής που θα συνδυάζει υποσχέσεις και απειλές που επεξεργάζονται οι μεγάλες δυνάμεις με στόχο τον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.


Σε ομιλία του στο ετήσιο δείπνο του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή, στην Ουάσινγκτον, ο Aμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα «εγκαταλείψουν εύκολα τη διπλωματική οδό».


Πάντως, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και πολιτικές προσωπικότητες καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να έχει απευθείας συνομιλίες με το Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, ο Μπερνς απέρριψε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο κόσμος «πρέπει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν’ -στο Ιράν, όχι στις ΗΠΑ- επειδή αγνοεί τη διεθνή κοινότητα και κλιμακώνει την πυρηνική κρίση.


Ο Μπερνς προειδοποίησε το Ιράν ότι «δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι ατέρμονων συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας κάτι τέτοιο». Ο Μπερνς υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσει η Ουάσινγκτον μια σκληρή πολιτική καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει τον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων.


Διπλωματικές προσπάθειες


Σε μια τελευταία προσπάθεια για την εκτόνωση της κρίσης, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, θα αποκαλύψουν εντός των προσεχών δέκα ημερών ένα πακέτο προνομίων και κυρώσεων προς το Ιράν, η εφαρμογή του οποίου θα εξαρτηθεί από το εάν η Τεχεράνη επιλέξει την οδό της συνεργασίας ή της αντίστασης.


Σύμφωνα με τον Aμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα -που φοβούνται κλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν- θα εγκρίνουν μια πρόταση που θα περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων, αλλά οι ΗΠΑ θα επιμείνουν η πρόταση αυτή να περιλαμβάνει κυρώσεις αλλά και προνόμια.


Εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας, οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να εξασφαλίσουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα υποχρεώνει το Ιράν να διακόψει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού του ουρανίου και θα επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τεχεράνης.


Σύμφωνα με τον Μπερνς, το πακέτο που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι θα επαναλαμβάνει την προηγούμενη προσφορά της Μόσχας, για την παραγωγή ιρανικών πυρηνικών καυσίμων στο έδαφός της.


Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι χαιρέτισε χθες τις ενέργειες αποτροπής πιθανών κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης και απηύθυνε έκκληση για συμβιβασμό, καθώς ο Iρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες.


Πάντως, ο Μπερνς χαρακτήρισε την 18σέλιδη επιστολή του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προς τον Τζορτζ Μπους ως «χαμένη ευκαιρία» να αναφερθεί σοβαρά σε θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Το μέλι, η διαπλοκή, οι υποκριτές και ο «λαουτζίκος». . .
( 28.11.2005 )

Παλαιότερα άρθρα


Ποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλουν;; (Κ. Βέρρος)

¨Η Ελλάδα με πληγώνει¨ (Κ. Βέρρος)

Νοσηρή πολιτική κατάσταση (Κ. Βέρρος)

Η μετάλλαξη του κ. Γ. Α. Παπανδρέου (Κ. Βέρρος)

Κρίση, συνεχής κατήφορος, αποσάθρωση. (Κ. Βέρρος)

Τα κωμικοτραγικά μας (Κ. Βέρρος)

Ελληνοτουρκικά και προσφυγή (Κ. Βέρρος)

Σημαντική επέτειος (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ