ΗΠΑ: Στροφή στην εξωτερική πολιτική

0


ΗΠΑ: Στροφή στην εξωτερική πολιτικήHome

Διεθνή
Στις 11 Ιανουαρίου 2007, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις εξηγούσε γιατί όλοι όσοι θέλουν συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράν λένε σαχλαμάρες. Μόλις ενάμιση μήνα μετά, η ίδια η Κ. Ράις ανακοίνωσε ότι οι Ιρακινοί ξεκινούν μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία με Συρία και Ιράν, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της. Ο Τύπος στις ΗΠΑ κάνει λόγο για θεαματική στροφή στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης.


 
Σπάνια η κυβέρνηση Μπους έχει κάνει μια τόσο θεαματική στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Όταν η Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο συνομιλίες με το Ιράν και τη Συρία, η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. Αλλά την Τρίτη, η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υιοθέτησε πλήρως. «Δεν ξέρω αν οι χώρες αυτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση», είπε. «Αλλά εμείς θα είμαστε οπωσδήποτε εκεί». Για μια κυβέρνηση Μπους που έχει συχνά κατηγορηθεί για αλαζονεία και αδιαλλαξία στο θέμα του Ιράκ, γράφει η Washigton Post, η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις σπάνιες ημέρες μεταμέλειας.


Δεν ήταν μόνο η ανακοίνωση της Ράις. Η ημέρα άρχισε με τον Μάικ ΜακΚόνελ, τον νέο διευθυντή εθνικής αντικατασκοπείας, να παραδέχεται ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι «η κατάσταση στο Ιράκ από την άποψη της ασφάλειας και της πολιτικής οδεύει προς αρνητική κατεύθυνση». Ακολούθησε ο νέος υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς, που επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα του αντιμετωπίζει στο Ιράκ τέσσερις διαφορετικούς πολέμους.


Κι ύστερα ήρθε η Κοντολίζα Ράις να παραδεχθεί ότι οι επικριτές της κυβέρνησής της στο Κογκρέσο είχαν δίκιο. «Πρόκειται για μια σημαντική διάσταση που μας επισήμαναν πολλοί από το Κογκρέσο και τη Γερουσία», τόνισε, αναφερόμενη στις συνομιλίες με τη Συρία και το Ιράν.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ