Τσέρνομπιλ, 18 χρόνια μετά

0


Τσέρνομπιλ, 18 χρόνια μετάHome

ΔιεθνήΕκατοντάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στο μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Τσέρνομπιλ, στο Κίεβο στις 1.23 τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ώρα που έγινε το πυρηνικό δυστύχημα. Παρέμειναν σιωπηλοί με αναμένα κεριά, λίγα λουλούδια και χιλιάδες σκέψεις για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.


 
 
 
 
Η Μαρία Ντίκα μένει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα αγνοώντας τις προειδοποιήσεις να φύγει μακρυά από την μολυσμένη περιοχή γύρω από το Τσερνομπιλ.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε υπάρχει κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η 42χρονη Ντίκα δεν έχει αλλάξει τη ζωή της. Κάνει μπάνιο με το νερό της βρύσης, τρώει τα τρόφιμα από τη γειτονιά της και δουλεύει στο εργοστάσιο. Είναι μια χαρά στην υγεία της αν εξαιρέσει κανείς τις δυο επισκέψεις στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση απο ραδιενέργεια.
Η Ντίκα είναι μία από τους 400 κατοίκους που παραμένει στην απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ μετά το πυρηνικό δυστύχημα στις 26 Απριλίου 1986, που απελευθέρωσε ραδιενέργεια 40 φορές μεγαλύτερη απο αυτή των Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Ραδιενεργό νέφος δημιουργήθηκε πάνω από την Ουκρανία,τη Λευκορωσία,τη Ρωσία και αλλες περιοχές της Ευρώπης εκθέτοντας στη ραδιενέργεια περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρωπους.
Οι αρχές εκκένωσαν τις περιοχές γύρω από το εργοστάσιο, 118.000 κατοίκους από 116 χωριά σε ακτίνα 25 μιλίων ενώ δοθηκαν διαμερισματα για την προσωρνη στέγασή τους.
Η Ντίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τσέρνομπιλ μια μικρή πόλη έξω από το Κίεβο όπου πριν το ατύχημα ζουσαν 20.000 άτομα.Δουλευε ως υπάλληλος ασφαλειας τρία πατώματα πάνω από τον τέταρτο αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη.
Ο κόσμος έμαθε για το ατύχημα τρεις ημέρες αργότερα όταν οι Σουηδοί εντόπισαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Επισήμως 31 συνεργάτες της Ντίκα πέθαναν αμέσως (πολλοί μιλούν για 7000). Χιλιάδες αλλοι συμπολίτες της εκτέθηκαν σε τεραστιες δοσεις ραδιενεργειας προσπαθώντας να σβησουν τη φωτιά που ξεσπασε.
Παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης η Ντίκα και άλλοι που βρίσκονταν τότε σε υπηρεσία διατάχθηκαν να παραμείνουν στη δουλειά μέχρι να τελειώσει η βάρδια τους στις 7.00 πμ. Μετά επιβιβάστηκαν σε κυβερνητικό αεροσκάφος και πέταξαν μεχρι τη Μόσχα για να υποβληθούν σε θεραπεία στην μοναδική ειδικευμένη κλινική στην πρωην Σοβιετική Ενωση.
Παρέμεινε στην κλινική για τρεις μήνες, επέστρεψε στην εγκαταλελειμένη πόλη Πριπγιάτ και ένα χρόνο μετά ξαναπήγε στην κλινική για θεραπεία.
Οι γιατροί λένε πως άτομα όπως η Ντίκα είναι απλά τυχερά.
Συμφωνα με τους ειδικούς οι καρκίνοι στο θυροειδή θα φτάσουν στο αποκορυφωμα τους το 2006. Πολλοί κανουν εγχειρηση για να αφαιρεσουν τους λεμφαδένες και εν συνεχεία υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία. Ολα πληρωμένα από το κράτος, περίπου 6 δολάρια το μήνα για κάθε ασθενή.
Η Ουκρανία υστερα απο πιέσεις του διεθνούς παράγοντα έκλεισε τον τελευταίο πυρηνικό αντιδραστήρα το 2000. Η σαρκοφάγος που κάλυπτε τον τέταρτο πυρηνικό αντιδραστήρα παρουσιάζει ρωγμές και χρειάζεται άμεση επισκευή. Εχουν δοθεί κονδύλια και το εργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2007.
Η Νινα Ποντούμπνα, 59 ετών λέει πως δεν συγχωρεί την Σοβιετική κυβέρνηση για αυτό που έκαναν σε αυτή και στους κατοίκους του χωριού Λάσκι στην επαρχία Ναραντίτσι. Με 35 δολάρια το μήνα είναι πολύ φτωχή για να φύγει απο το χωριό. Οι κόρες της αρνουνται να την επισκεφτούν για να μην μολυνθούν.
Οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού εντόπισαν οκτώ όγκους στο θυροειδή της. ΄΄Θα είμαι θυμωμένη για όλη την υπόλοιπη ζωή μου΄΄, λέει. ΄΄Ποτέ δε θα ξεχάσω αυτό που μου έκαναν΄΄.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)

Αναπάντητα ερωτήματα (Κ. Βέρρος)

Ασυλο και χούλιγκανς (Κ. Βέρρος)

Φτάνει πια. . . !! (Κ. Βέρρος)

Διαρκής εγκληματική κακοποίηση (Κ. Βέρρος)

Αρθρο 16 και διαφωνούντες (Κ. Βέρρος)

Μια χώρα σκουπιδότοπος (Κ. Βέρρος)

Καλημέρα 2007 (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ