Συνάντηση ουσίας για Μέρκελ – Μπους

0


Συνάντηση ουσίας για Μέρκελ – ΜπουςHome

Διεθνή
Tην απόφασή τους να ενισχύσουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών διακήρυξαν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη επίσκεψη της τελευταίας στην Ουάσιγκτον. Η Γερμανίδα ηγέτις ταξίδεψε στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα της ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδίδοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στο ταξίδι της.


 
Οι δύο ηγέτες, κατά την έξοδό τους από τον Λευκό Οίκο, ευχήθηκαν να επιτευχθεί στενότερη συνεργασία στην προσπάθεια κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, στις πρωτοβουλίες ευόδωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, παραμερίζοντας τις διαφορές τους στην έως σήμερα ασκούμενη πολιτική των δύο χωρών.


Στην κοινή συνέντευξη, η Γερμανίδα καγκελάριος σχολίασε ότι η επίσκεψή της στις ΗΠΑ δεν είναι τυχαία καθώς εκφράζει τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών σε πολλούς τομείς της πολιτικής. Εμφανίσθηκε αισιόδοξη σχετικά με τη σύναψη, επιτέλους, συμφωνίας για το παγκόσμιο εμπόριο στο πλαίσιο των συζητήσεων του Γύρου της Ντόχα. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για υπογραφή συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ σκληρά ώστε η αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων να αποδώσει καρπούς.


Η Αγκελα Μέρκελ έδωσε μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα η χώρα της και οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν κοινούς στόχους για το Ιράκ, ανεξαρτήτως των αντιθέσεων που είχαν παρατηρηθεί κατά την έναρξη του πολέμου. Ο Τζορτζ Μπους εγκωμίασε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στη συγκρότηση του περίφημου «Κουαρτέτου» –της Ε.Ε., της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του ΟΗΕ– ώστε να αναθερμανθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.


Ας σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ, το επόμενο έτος, από τη βρετανική πρωθυπουργία, η Αγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται βασικός συνομιλητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι φιλικές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο ωστόσο ελλοχεύουν κινδύνους για τη Γερμανίδα πολιτικό, λόγω της χαμηλής δημοτικότητας του Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη. Ας σημειωθεί όμως ότι η Αγκελα Μέρκελ φροντίζει διπλωματικά να προβάλλει και τις αντιθέσεις τους, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε ζητήσει να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, θέμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε ευρισκόμενη στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ