Πιέζουν για τον Κύκλο της Ντόχα

0


Πιέζουν για τον Κύκλο της ΝτόχαHome

Διεθνή
Την προσωπική ανάμειξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προκειμένου να μην ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις του Κύκλου της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (OMC), που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ζητεί με συνέντευξή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον.


 
Στην συνέντευξή του στους Times, ο Μάντελστον υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε επί ξηρού ακμής». Σημειωτέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο Εμπορίου Σούζαν Σουάμπ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους για το ίδιο θέμα.


Όπως τονίζει ο Π.Μάντελσον: «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την προσωπική ανάμειξη του προέδρου Μπους, διότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνον υπό το δικό του κύρος». Σημειώνεται πως «μήλον της έριδος» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το θέμα των μειώσεων των επιδοτήσεων των ΗΠΑ στους αγρότες τους.


Η ευρωπαϊκή πλευρά (Μάντελσον και Μπαρόζο) θα ζητήσουν από τους Αμερικανούς να μειώσουν τις επιδοτήσεις αυτές από τα 23 στα 15 δις. δολάρια, με αντάλλαγμα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών εκ μέρους της ΕΕ. Η ΕΕ εκτιμά πως τώρα υφίσταται μία χρυσή ευκαιρία ν’ αναθερμανθούν οι διαπραγματεύσεις, έπειτα από την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου, το οποίο πέρασε στον έλεγχο των Δημοκρατικών, και πριν την κατάθεση του νέου αγροτικού νόμου στις ΗΠΑ.


Εάν δεν συμβεί αυτό, «τότε σημαίνει πως ο Κύκλος της Ντόχα θα «παγώσει» για τουλάχιστον έναν χρόνο, έως τη θητεία του επομένου Αμερικανού προέδρου, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει μία συνολική καθυστέρηση τριών, έως τεσσάρων ετών από σήμερα», τονίζει ο Μάντελσον στη συνέντευξή του.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ