Αμερικανική παρέμβαση και στη Σομαλία

0


Αμερικανική παρέμβαση και στη ΣομαλίαHome

Διεθνή
Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε ελεγχόμενο από τους Ισλαμιστές χωριό στη νότια Σομαλία όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν τουλάχιστον ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Σομαλίας Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμεντ, οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών της Aλ Κάιντα, παντού στον κόσμο!


 
Στην πρώτη αυτή αμερικανική παρέμβαση στον σομαλικό εμφύλιο πόλεμο, αεροσκάφος τύπου AC-130 έπληξε το χωριό Χάγιο. Το αεροσκάφος AC-130, που χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία εντοπίζονται οι στόχοι και στη συνέχεια βομβαρδίζονται με ακρίβεια. Αμερικανικά αεροπλάνα φέρεται να σκότωσαν από 22 έως 27 ανθρώπους σε μια απομακρυσμένη περιοχή της νότιας Σομαλίας στη διάρκεια νέας επιδρομής, δήλωσε ένας ηλικιωμένος κάτοικος μιας γειτονικής πόλης.


Η επίθεση αυτή ήταν η δεύτερη μετά την επιδρομή στο χωριό Χάγιο. Σύμφωνα με το Reuters και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί κατά πάσα πιθανότητα από την αμερικανική βάση στο Ντζιμπουτί. Αμερικανοί, Αιθίοπες και Kενυάτες αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι οι σομαλοί ισλαμιστές έχουν παραχωρήσει καταφύγιο σε μέλη της Αλ Κάιντα που είχαν μετάσχει στην ανατίναξη των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένια και την Τανζανία το 1998.


Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, επανέλαβε ότι θα αποσύρει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τα στρατεύματά του από τη Σομαλία, τονίζοντας ότι τα αιθιοπικά σε συνεργασία με τα σομαλικά στρατεύματα εκδίωξαν και σκότωσαν πολλούς «διεθνείς τρομοκράτες». «Στην πραγματικότητα, από την ημέρα που αναλάβαμε τον έλεγχο του Μογκαντίσου, δεν υπάρχουν σημαντικά περιστατικά βίας. Θα αποχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θα το πράξουμε όμως με υπεύθυνο τρόπο, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κενό ασφαλείας», τόνισε ο Aιθίοπας πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα ο Σομαλός πρόεδρος Αμπντουλάχ Γιούσουφ Αχμεντ απέκλεισε κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης με τους Σομαλούς ισλαμιστές, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα αιθιοπικά στρατεύματα.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα της Σομαλίας δεν βοηθούν στη βελτίωση μακροπρόθεσμα της κατάστασης στη χώρα. «Ένα περιστατικό αυτού του είδους δεν βοηθάει μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Eυρωπαίου επιτρόπου για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι η σύγκρουση στη Σομαλία θα διαρκέσει για πολύ καιρό», πρόσθεσε, εκφράζοντας το φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να γενικευθεί και να έχουμε ένα «σενάριο σύγκρουσης των θρησκειών και των πολιτισμών».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ