Στις αρχές Φεβρουαρίου το σχέδιο για το Κόσοβο

0


Στις αρχές Φεβρουαρίου το σχέδιο για το ΚόσοβοHome

Διεθνή
Το σχέδιο για το καθεστώς του Κοσόβου θα παρουσιαστεί στα δύο εμπλεκόμενα μέρη το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα.


Το θέμα του Κοσόβου ήταν ένα από τα τρία κεντρικά ζητήματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες του κ. Σολάνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Γκι Μουν, στη Νέα Υόρκη – τα άλλα δύο ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην Αφρική.


Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ εκτίμησε ότι το Κόσοβο θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, που ήδη έχουν αρχίσει στα Ηνωμένα Έθνη. Οι κ. κ. Γκι Μουν και Σολάνα τόνισαν ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα, αλλά δεν αποσαφήνισαν με ποιο τρόπο θα τερματιστεί η επταετής κυριαρχία της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή. «Οι εκλογές στη Σερβία θα διεξαχθούν στις 21 Ιανουαρίου. Ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος εκπροσωπεί τον Γενικό Γραμματέα αποφάσισε να αναβάλει την παρουσίαση της πιθανής λύσης στις ενδιαφερόμενες πλευρές έως τις εκλογές στη Σερβία. Γι\’ αυτό, το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, οι θέσεις των διαπραγματευτών θα είναι γνωστές στις δύο πλευρές», είπε ο κ. Σολάνα.


Ο κ. Αχτσισάαρι, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών του κ. Σολάνα, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου, στη διάρκεια σύσκεψης με την Ομάδα Επαφής στη Βιέννη στις 26 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, με τις πιθανές προσθήκες και ενστάσεις της Ομάδας Επαφής, η πρόταση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ακολούθως θα επιδοθεί προς εξέταση στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί η πιθανή ημερομηνία παρουσίασης της πρότασης του κ. Αχτισάαρι στην Ομάδα Επαφής, όμως ο εκπρόσωπός του κ. Ρεμί Ντούρλο ανέφερε ότι η 26η Ιανουαρίου είναι μία λογική ημερομηνία. Ο κ. Ντούρλο δήλωσε ότι ο κ. Αχτισάαρι στο τέλος της εβδομάδας, στις 11 και 12 Ιανουαρίου, θα συναντηθεί στη Δρέσδη με τους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ε.Ε. Αν και η Γερμανία, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ε.Ε. έθεσε ως μία από τις προτεραιότητές της τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου, το θέμα δεν φαίνεται να είναι το κεντρικό της συνάντησης στη Δρέσδη.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ