Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)

0


Συνέπεια εξαγγελιών και πολιτικής (Κ. Βέρρος)Home

Πινελιές
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ο Πρωθυπουργός προτείνοντας χθες το βράδυ τον Κάρολο Παπούλια, επί σειράν ετών Υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου ήταν φίλος, στενός και έμπιστος συνεργάτης. Μία στρατηγική κίνηση, η οποία στέλνει πολλά μηνύματα, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και θέτει σε νέες βάσεις τις πολιτικές εξελίξεις.


Κατ αρχάς, το ισχυρότερο μήνυμα του κ. Κ. Καραμανλή είναι ότι εννοεί και πιστεύει αταλάντευτα στην εξαγγελία του πως με την εκλογή του στην Πρωθυπουργία θα άνοιγε μία νέα σελίδα, θα άρχιζε μία νέα εποχή για την Ελλάδα. Μία εποχή που αφήνει πίσω της τις διχόνοιες του παρελθόντος, από το οποίο διδάσκεται αλλά δεν αντλεί επιχειρήματα για νέες διαιρέσεις και νέους διχασμούς. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας ήταν φίλος και έμπιστος του σκληρότερου αντιπάλου του θείου του σημερινού Πρωθυπουργού, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, δεν είχε διστάσει να κοροϊδέψει την τελευταία στιγμή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με την επιλογή Σαρτζετάκη.
Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να επιλέξει πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από το αντίπαλο κόμμα εξουσίας, πράγμα που, παρ όλα όσα λέγονται από ορισμένους ¨εκσυγχρονιστές¨ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε κάνει ο κ. Κ. Σημίτης προτείνοντας τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Διότι, η τότε επιλογή δεν αφορούσε σε πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και αποσκοπούσε στην περαιτέρω διάσπαση της κεντροδεξιάς παρατάξεως, καθώς ήδη πολλοί Νεοδημοκράτες είχαν ψηφίσει Σημίτη, ενώ εμποδιζόταν οποιαδήποτε προσέγγιση με την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά.
Επιπλέον, ο κ. Κ. Καραμανλής έδειξε για μία ακόμη φορά στην πράξη ότι τη συναίνεση την εννοεί και την εφαρμόζει, ότι αποτελεί γι αυτόν συνειδητή πολιτική επιλογή με σκοπό την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του τόπου μέσα σε ήπιο κατά το δυνατόν κλίμα, που οπωσδήποτε δεν θα μπορούσε να υπάρξει εάν οδηγούσε την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ένα περαιτέρω μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ότι θέλει να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική διαμάχη του με τους ¨εκσυγχρονιστές¨ του κ. Κ. Σημίτη, αλλά και στην προσπάθειά του να αναμορφώσει το ΠΑΣΟΚ πάνω σε νέες βάσεις που αντανακλούν τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, έτσι ώστε τα δύο κόμματα εξουσίας να οδηγήσουν τη χώρα στην απαγκίστρωση από τον παλαιοκομματισμό. Ο κ. Κ. Παπούλιας είχε παραγκωνισθεί πλήρως από τον τέως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως ανήκων στο ¨Παπανδρεϊκό παρελθόν¨.
Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα και στο ίδιο του το κόμμα πως θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε, αφουγκραζόμενος μεν τις απόψεις και τα παράπονα της κομματικής βάσης, αλλά μη δεχόμενος να αλλάξει στρατηγική υπό το καθεστώς πιέσεων, πεπεισμένος ότι μία κυβέρνηση ¨όλων των Ελλήνων¨ μπορεί να αποβεί προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας και των οπαδών της.
Η αιφνιδιαστικώς ανακοινωθείσα απόφαση του Πρωθυπουργού εξέπληξε. Αλλους ευχάριστα, άλλους δυσάρεστα. Αλλωστε, αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο της οιασδήποτε αποφάσεως. Οι αρνητικές αντιδράσεις θα είναι αρκετές. Ακούσθηκαν ήδη αυτές ορισμένων δημοσιογράφων εκδοτών (του Γιώργου Τράγκα για παράδειγμα), ακούσθηκε και αυτή του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ. Διότι, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, είπε σήμερα το πρωί ότι ¨ΕΦΟΣΟΝ ο υποψήφιος Πρόεδρος ΕΠΡΕΠΕ να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ¨, η επιλογή Παπούλια ήταν ¨επιτυχής¨.
Ένα είναι βέβαιο. Το πολιτικό σκηνικό ξεκαθάρισε. Χωρίς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακανθώδη προβλήματα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με πρώτο αυτό της συζητήσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το εάν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ποια θα είναι αυτή και με υπό ποίες προϋποθέσεις.
Είναι, όμως, τώρα και η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση και να ασχοληθεί με μεγαλύτερο δυναμισμό και αποφασιστικότητα με την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Διότι, εάν ο απλός κόσμος δεν αισθανθεί, δεν δει να υλοποιείται αυτό το ¨άλλο πρόσωπο¨ που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, τότε ένα είναι βέβαιον: αυτή η επιτυχής στρατηγική κίνηση θα αποβεί μπούμερανγκ για τον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ