 |
5ο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη» από το ΣΕΤΕ
|
|
|

Home

Τουρισμός
Σοβαρές απώλειες που ισοδυναμούν με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, 65.280 θέσεις εργασίας και περιορισμό της συνεισφοράς του τομέα στη μείωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, επέφερε η μείωση αφίξεων και εσόδων και η επενδυτική άπνοια που κατεγράφη την τριετία 2002 – 2004, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 5ο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
|
|
|
Θέμα του Συνεδρίου ήταν ο σχεδιασμός των επενδυτικών πολιτικών για τον ελληνικό τουρισμό και ως κύριο μήνυμα των εργασιών του αναδείχθηκε η βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από το concept «Aξιος Βίος», το οποίο βασίζεται στη μοναδικότητα της ελληνικής εμπειρίας σε επίπεδο lifestyle σε συνδυασμό με τα πρότυπα και τις αξίες που δημιουργεί η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η νέα προσέγγιση στον σχεδιασμό των επενδύσεων επιβάλλει την κατανόηση της εννοιολογικής διεύρυνσης του τουρισμού, από την απλή διάσταση των καλοκαιρινών διακοπών στην πολυδιάστατη παροχή εμπειριών ελεύθερου χρόνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη των Β. Πατσουράτη, καθηγητή ΟΠΑ και Γ. Αναστασόπουλου, επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, στο διάστημα 2002 – 2004 η μείωση των αφίξεων και των εσόδων καθώς και η σχετική επενδυτική άπνοια, είχαν τουλάχιστον τις εξής επιπτώσεις:
– Περιόρισαν την αύξηση της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ με τις απώλειες να προσεγγίζουν μέσα στην τριετία τις 5,5 εκατοστιαίες μονάδες,
– Απώλεια 65.280 θέσεων εργασίας,
– Περιόρισαν τη συνεισφορά του τουρισμού στη μείωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, με άλλα λόγια το έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη κατά 18%,
– Περιόρισαν την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, επί των οποίων η τουριστική ζήτηση δρα πολλαπλασιαστικά και
– Μείωσαν την κερδοφορία των επιχειρήσεων και συγκράτησαν τις αμοιβές των εργαζομένων.
Oπως διαπιστώνεται στη μελέτη, στο διάστημα 1990 – 2006 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση μόλις το 1,6% των πόρων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ) αφορά άμεσα τον τουρισμό.
Η μελέτη συμπεραίνει ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη μια νέα στρατηγική με κύριο άξονα τον προσανατολισμό της επιχειρηματικότητας σε επιλογή επενδύσεων και παροχή προϊόντων/υπηρεσιών/εμπειριών που καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερη περίοδο μέσα στον χρόνο και θα χρησιμοποιούν το βασικό προϊόν (ήλιος και θάλασσα) ως αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή για την προσέλκυση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων, το οποίο είτε από μόνο του θα συνιστά λόγο επίσκεψης στη χώρα μας, είτε θα καλύπτει τις ανάγκες lifestyle των υποψήφιων τουριστών.
Ο κ. Χατζηιωάννου
Στην ομιλία του στο συνέδριο ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου (Easy Group) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που έχει για τον ελληνικό τουρισμό το «ακριβό» αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ζήτησε ξανά το άνοιγμα των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας για πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων, ώστε να μειωθεί το κόστος αερομεταφοράς των τουριστών. «Δημιουργήστε υγιή ανταγωνισμό και ανοίξτε τα αεροδρόμια», παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Χατζηιωάννου, τονίζοντας ότι τα μονοπώλια, κρατικά ή και ιδιωτικά είναι ο χειρότερος εχθρός του τουρισμού.
Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι πηγή πλούτου για την Ελλάδα, ενώ ο κλάδος των αερομεταφορών, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης μεταξύ των λαών. Ειδικά, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε ότι είναι πολύ χρήσιμο να αυξηθούν οι πτήσεις προς τη γείτονα χώρα και το αντίθετο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Σταύρος Ανδρεάδης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να μην υπάρξει εφησυχασμός λόγω των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού τα δύο τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ την ανάγκη χάραξης στρατηγικού σχεδιασμού «όχι όμως με λεκτικές αναγωγές και θεωρητικές προσεγγίσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ανά τουριστικό προορισμό, με καθορισμό αναγκών και δυνατοτήτων και προσδιορισμό συγκεκριμένων στόχων.
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως όσο δεν υπάρχουν ξεκάθαρες και προκαθορισμένες στρατηγικές επενδύσεων από την πλευρά της πολιτείας και ειδικά όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να υλοποιούν πλήρως τα σχέδιά τους αλλά ούτε και να μεγιστοποιούν τις αποδόσεις και τις προσδοκίες τους.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ
|

|
 |