Ψηφίζουν Ελλάδα Αυστριακοί και Σκανδιναβοί

0


Ψηφίζουν Ελλάδα Αυστριακοί και ΣκανδιναβοίHome

Τουρισμός
Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας για το 2007 και όλα τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα χρονιά μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη όλων των εποχών για τον τουρισμό.


 
Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, στελέχη των Γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ και επιχειρηματίες, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι ρυθμοί κρατήσεων για την Ελλάδα από τις περισσότερες σημαντικές αγορές κινούνταν με διψήφια ποσοστά αύξησης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Βεβαίως, ακόμα είναι αρκετά πρώιμο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, καθώς τώρα αρχίζει να πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των κρατήσεων, αλλά οι τάσεις που καταγράφονται σε αρκετές σημαντικές αγορές αποκαλύπτουν μια εξαιρετική δυναμική για τους ελληνικούς προορισμούς.


Σύμφωνα με πληροφορίες της EΞΠPEΣ, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών διακοπών σε πολλές αγορές ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ρωσία, η Αυστραλία καθώς και σε ΗΠΑ και Καναδά (πριν τουλάχιστον το περιστατικό με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα).


Στις δύο σημαντικότερες αγορές, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, η χώρα μας εμφανίζεται αυτή τη στιγμή με μικτή εικόνα. Διατηρεί σημαντική δυναμική στη Γερμανία, σε συνέχεια της αύξησης περίπου 10% που κατεγράφη το 2006, αλλά ουσιαστικότερα στοιχεία αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του Ντίσελντορφ που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες και της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, στις αρχές Μαρτίου. Στη Μ. Βρετανία επικρατεί ασάφεια ως προς την εξέλιξη των κρατήσεων, καθώς από τη μία πλευρά γενικά η βρετανική αγορά αυτό το διάστημα εμφανίζει υστέρηση στους σχετικούς ρυθμούς (σταδιακά ολοένα και περισσότεροι Βρετανοί πραγματοποιούν κρατήσεις αργότερα από το σύνηθες) ενώ, από την άλλη πλευρά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει αντιστραφεί ικανοποιητικά η πτωτική εξέλιξη της κίνησης την τελευταία τριετία από τη Βρετανία προς την Ελλάδα.


Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η EΞΠPEΣ, οι καλύτερες προοπτικές αυτή τη στιγμή για το 2007 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ανοίγονται στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία.


Στην Αυστρία, η Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο κορυφαία επιλογή για τη θερινή περίοδο, ξεπερνώντας μακράν τους υπόλοιπους προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Τουρκία. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, σχεδόν μία στις δύο κρατήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στην Αυστρία αφορά την Ελλάδα.


Στις σκανδιναβικές χώρες –Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία– το μέσο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων είναι άνω του 12%, ενώ χαρακτηριστικά παραδείγματα του ενδιαφέροντος που καταγράφεται είναι η επαναφορά ελληνικών προορισμών στα προγράμματα πολλών τουριστικών οργανισμών της Σουηδίας και της Νορβηγίας και ο προγραμματισμός απευθείας πτήσεων από τη Φινλανδία.


Στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η ζήτηση για την Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 20%, σε μία περίοδο που η ολλανδική αγορά εξερχόμενου τουρισμού εμφανίζει γενικά μείωση ανά τον κόσμο περίπου 6%.


Στην Ιταλία, η χώρα μας απολαμβάνει μεγάλη ζήτηση μολονότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περίοδο αιχμής (Ιούλιο – Αύγουστο).


Από τη Ρωσία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος η σημαντικά ανοδική τάση που κατεγράφη πέρυσι (άνω του 35%) και περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία αναμένονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΜΙΤΤ στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου.


Μεταξύ των μακρινών αγορών προέλευσης τουριστών, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πολύ θετικά από τις αγορές των ΗΠΑ – Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.


Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το 2007 χαρακτηρίζεται από μία… ημερολογιακή ιδιαιτερότητα, με την περίοδο του Πάσχα πολύ νωρίς, στις αρχές Απριλίου, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει ανομοιομορφία στην εξέλιξη των κρατήσεων και στην κατανομή των αφίξεων κατά τη διάρκεια του πρώτο εξαμήνου.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ