Πρόταση για δημιουργία ΕΟΤ πόλεων

0


Πρόταση για δημιουργία ΕΟΤ πόλεωνHome

Τουρισμός
Tη δημιουργία εταιριών τουριστικής προβολής, διαφήμισης και οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, με θεσμικά κατοχυρωμένους πόρους, που θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Οργανισμών Τουρισμού των ξένων πόλεων, προτείνει η Eνωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής με στόχο την ενίσχυση της συνολικής εικόνας του τουριστικού προορισμού, αλλά και την προσέλκυση περισσότερου και καλύτερου ποιοτικά τουρισμού.


 
Αναλύοντας τη σχετική πρόταση, ο πρόεδρος και ο γ. γραμματέας της ΕΞΑΑ, Γ. Τσακίρης και Γ. Ρέτσος, περισσότερο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, ανάφεραν ότι αφορά τη σύσταση αυτού του φορέα με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας και τη συμμετοχή των τουριστικών φορέων και των Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπογράμμισαν, δε, ότι ανάλογες εταιρίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας, με κάθε εταιρία να είναι ελεγχόμενη από ορκωτούς ελεγκτές του Δημοσίου, να απαρτίζεται από μέλη προερχόμενα από δήμους και νομαρχίες και να διοικείται από τεχνοκράτες. Στις εν λόγω Α.Ε. θα μετέχουν πάντα οι φορείς του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης, αλλά το μείζον ζητούμενο από την Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση των εσόδων τους, μέσα από τις τακτικές εισφορές όλων των εταίρων και διάφορες χρηματοδοτήσεις.


Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια του προβληματισμού για την «ανύπαρκτη», όπως αναφέρθηκε, ανταποδοτικότητα των τελών που εισπράττουν οι δήμοι από τα ξενοδοχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006, τα τέλη παρεπιδημούντων που κατέβαλαν τα ξενοδοχεία μόνο στην Αττική, ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ.


Εξάλλου, οι ξενοδόχοι της Αττικής επανήλθαν στην ανάγκη καθιέρωσης της Αττικής ως προορισμού σύντομων ταξιδιών πόλεων (City Breaks), κάνοντας λόγο για σειρά δράσεων που θα περιλαμβάνουν στοχευμένη προβολή, βελτίωση της προσβασιμότητας, προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, αλλά και τη δημιουργία συνεδριακού εκθεσιακού κέντρου στην Αττική.


Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εταιρίες χαμηλού κόστους, η υιοθέτηση ενός σχεδιασμού και μιας εθνικής τουριστικής πολιτικής για την προσέλκυσή τους στα αεροδρόμιά μας, θα βοηθήσει στην προσπάθεια της χώρας μας για τη σταδιακή απεξάρτησή της από τους οργανωμένους διακινητές και «tour operators».


Στον απολογισμό των αποτελεσμάτων των ξενοδοχείων της περιοχής για το 2006, καταγράφεται άνοδος κατά 9,8% των διανυκτερεύσεων, με τη μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 68,6% και 2,6% των τιμών (μέση τιμή δωματίου), ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) παρουσίασαν άνοδο 12,6%. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης, η Αθήνα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο μέσο έσοδο συγκριτικά με τους δέκα σημαντικότερους ευρωπαϊκούς μητροπολιτικούς προορισμούς, υπολειπόμενο κατά 10% του Βερολίνου και κατά 120% της Ρώμης.


Για το ζήτημα της επιδότησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα μέλη της ΕΞΑA τελούν εν αναμονή θεσμικής παρέμβασης από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.


Τέλος, τονίσθηκε ότι μια πολύ σημαντική αγορά για τα ξενοδοχεία της Αττικής είναι αυτή των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και των ατόμων τρίτης ηλικίας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΞΑΑ πρόκειται για μία αγορά 125 εκατ. ατόμων εντός Ε.Ε., με πιθανό ετήσιο τουριστικό εισόδημα 83 έως 166 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το βασικό ζητούμενο της αγοράς αυτής, πέρα από τις ξενοδοχειακές υποδομές, είναι και μία πόλη προσβάσιμη, η ΕΞΑΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση ελεύθερων ζωνών μπροστά από τις εισόδους των ξενοδοχείων για την ελεύθερη απο/επιβίβαση των πελατών – τουριστών ΑμΕΑ.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ