Έρχεται ο επεξεργαστής Cell

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/5624/-1/4/

Έρχεται ο επεξεργαστής CellTop level

ΤεχνολογίαΟι IBM, Sony και Toshiba έδωσαν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη σειρά επεξεργαστών Cell που φιλοδοξούν να ξεπεράσουν κατά πολύ την επεξεργαστική ισχύ αυτών της Intel και της AMD. Κατά πάσα πιθανότητα το Cell θα βρίσκεται στην καρδιά του Playstation 3.

Σιγά σιγά μαθαίνουμε τα συστατικά της επόμενης γενιάς της πιο διαδεδομένης παιχνιδομηχανής, playstation 3: Blu-ray drive και Cell επεξεργαστής προς το παρόν. Οι ίδιες οι εταιρίες αναφέρονται στον εν λόγω επεξεργαστή ως “supercomputer on a chip”. Αν και μιλάμε για μια παιχνιδομηχανή, από πίσω θα κρύβεται ένας multimedia επεξεργαστής τρομερών δυνατοτήτων που θα λειτουργεί ως 3D graphics real time renderer.
To πρωτότυπο που παρουσιάστηκε και σημειωτέον αποτελεί την πρώτη μόλις έκδοση του Cell, έχει δανειστεί στοιχεία αρχιτεκτονικής από τον 64bit επεξεργαστή Power PC της IBM. Διαθέτει 9 πυρήνες και τρέχει σε συχνότητα της τάξης των 4,6 GHz. Στο εσωτερικό του βρίσκονται 8 \\\”synergistic processing units\\\” (SPE). Κατασκευάζεται με τεχνολογία κατασκευής των 90 nm, ενώ στο μέλλον θα πάει στα 65nm. Στο μέγεθός του, που είναι 221 τετραγωνικά εκατοστά, βρίσκονται 234 εκατομμύρια transistor. Η διαφορά από τον τρέχον Pentium 4 είναι τεράστια αν σκεφτούμε πως στα 122 τετραγωνικά εκατοστά βρίσκονται 125 περίπου εκατομμύρια transistor.
To Cell θα μπορεί επίσης να υποστηρίξει πολλαπλά συστήματα λειτουργίας ταυτόχρονα, ενώ θα έχει ενσωματωμένη στο hardware του, υποστήριξη προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι και η απάντηση στο γνωστό patch και όλες τις λοιπές μεθόδους χρήσης αντιγράφων που όλοι έκαναν στα Playstation προηγούμενης γενιάς.
H μνήμη και το memory interface του Cell έχει δοθεί και κατασκευάζεται από την Rambus. Χτίζονται γύρω από το bus interface FlexIO και την τεχνολογία XDR. To συνολικό bandwidth του επεξεργαστή θα φτάνει τα 100Gb ανά δευτερόλεπτο.


Το FlexIO μπορεί να εργαστεί μέχρι και σε ρυθμό μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 6,4 GHz.
Μπορεί οι τρεις εταιρίες να μιλούν για έναν υπερυπολογιστή σε ένα chip, αλλά τα 256 gigaflops (256 εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο) είναι πολύ πιο κάτω από τον πιο «αργό» υπερυπολογιστή που βρίσκεται στην λίστα με τους 500 κορυφαίους ανάλογους υπολογιστές (περίπου 851 gigaflops). Τα πράγματα πάντως ακούγονται πολύ ευχάριστα για εκείνους που ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας και το 3D. Αρκεί το chip να υποστηριχτεί κατάλληλα από τη Microsoft και τις κατασκευαστικές εταιρίες.
Οι πρώτοι Cell θα αρχίσουν να κατασκευάζονται από την IBM και τη Sony πριν το τέλος του έτους.