Αέρας ανανέωσης στην ΕΡΤ

0


Αέρας ανανέωσης στην ΕΡΤHome

Τεχνολογία
Ένας ανανεωτικός άνεμος φυσάει εδώ και αρκετούς μήνες στην δημόσια τηλεόραση. Οι εξελίξεις είναι πολλές και οι απορίες μας ακόμα περισσότερες. Ζητήσαμε από τον κύριο Μιχάλη Πορτοκάλη, γενικό διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της τηλεόρασης της ΕΡΤ να μας μιλήσει για όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο και πλέον χρόνο και εκείνος έκανε δεκτή την πρόσκλησή μας την Μεγάλη Τρίτη.


 
 
Γνωριμία


Αν και το ραντεβού μας ήταν στο γραφείο του, συναντήσαμε τον κύριο Πορτοκάλη έξω από το στούντιο των ειδήσεων λίγη ώρα πριν. Μας ξενάγησε στους χώρους της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης όπου είδαμε τις ροές προγράμματος όλων των καναλιών αλλά και τους μηχανισμούς υποστήριξης αυτών. Συγκρατήσαμε τις IconMaster, τις κονσόλες ροής προγράμματος της Leitch αλλά και τους σταθμούς ingest όπου το υλικό περνά σε server της EVS. Τα automation συστήματα όλων των καναλιών είναι της AVECO.


Είδαμε επίσης το νέο master που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται και θα αντικαταστήσει πλήρως το παλαιότερης τεχνολογίας που βρίσκεται δίπλα του. Η ανανέωση της δημόσιας τηλεόρασης που εμφανώς φαίνεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, γίνεται και από την μέσα πλευρά και αυτό μας ικανοποιεί ακόμα περισσότερο.


Ήδη από τις 25 Απριλίου ένα ακόμα κανάλι, το Cine+ εκπέμπεται από την πιλοτική πλατφόρμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ. «Μην ξεχνάμε ότι το πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα. Επειδή βγήκε τέλειο από την πρώτη μέρα, κανείς δεν νομίζει ότι είναι πιλοτικό. Κάνουμε τις δοκιμές μας, να λύσουμε τεχνικά προβλήματα, να μάθουμε την τεχνολογία»


Τεχνολογικές καινοτομίες


Ένα μεγάλο στοίχημα που οι τεχνικοί της ΕΡΤ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις επόμενες ημέρες αφορά την εκπομπή σε SFN (Single Frequency Network). H τεχνολογία αυτή αφορά την κατασκευή δικτύου μονοσυχνικής εκπομπής.


Με αυτό τον τρόπο Πάρνηθα, Υμηττός και Αίγινα θα εκπέμπουν από το ίδιο κανάλι (48) χωρίς να παρεμβάλει ο ένας πομπός στην εκπομπή του άλλου «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα. Πήραμε το ρίσκο να το κάνουμε αν και είναι δύσκολο, γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες και θα πρέπει να φέρουμε τις φάσεις. Θα πρέπει να συγχρονίσουμε τις εκπομπές διότι αν σε κάποιο σημείο της Αθήνας βρεθεί κανείς και λαμβάνει το σήμα με διαφορετικό χρονισμό, τότε θα παρεμβαίνει η μια εκπομπή στην άλλη.


Οι πομποί είναι έτοιμοι, στημένοι, ο ΟΤΕ μας έχει μεταφέρει το σήμα και στα τρία αυτά σημεία και τώρα περιμένουμε να προχωρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε μεγάλη οικονομία στις συχνότητες. Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και στην επίγεια ψηφιακή.»


Η κάλυψη είναι ένα σημείο που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε τον κύριο Πορτοκάλη. Εφόσον μιλάμε για δημόσια τηλεόραση, υπάρχει υποχρέωση της ΕΡΤ να παρέχει σε ολόκληρη την επικράτεια το πρόγραμμά της. «Παρόλα τα βουνά καλύπτουμε γεωγραφικά το 99.9% της επικράτειας μέσα από 1500 σημεία εκπομπής.» Σε ότι αφορά την κάλυψη από πλευράς επίγειας ψηφιακής «τοποθετώντας πομπούς σε Αθήνα, Χορτιάτη και Πήλιο, καλύπτουμε ήδη το 70% του πληθυσμού. Θα συνεχίσουμε τοποθετώντας μικρούς πομπούς σε μεγάλα κέντρα. Θα πάμε δηλαδή σε Πάτρα, τον υπόλοιπο Βόλο από άλλη θέση, Ηράκλειο και γενικά σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα».


Διαβάστε περισσότερα στο www.videonews.grHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ