Μεγάλη επένδυση στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας

0


Μεγάλη επένδυση στον Οργανισμό Λιμένα ΚέρκυραςHome

Οικονομία
Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, σε συνέχεια των επαφών του με ξένους αξιωματούχους, κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες στη διεθνή ναυτιλία και τις επενδύσεις, συναντήθηκε στην Κέρκυρα με τον κ.Nasire Al-Ansari και υψηλόβαθμα στελέχη της Qatari Diar Real Estate Investant Company. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση κοινών δράσεων για την δημιουργία μεγάλων μαρινών στα νησιά του Ιονίου πελάγους.


 
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝ Γεώργιος Βλάχος.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής που αφορά την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων σε αναπτυξιακά έργα που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους λιμένες εθνικής σημασίας, έχει γίνει διερεύνηση των δυνατοτήτων χωροθέτησης στον λιμένα Κέρκυρας, Μαρίνας πολυτελών θαλαμηγών & Πλωτού σταθμού στάθμευσης οχημάτων.
Α) Μαρίνα πολυτελών θαλαμηγών.


Η νέα Μαρίνα της πόλης Κέρκυρας θα κατασκευασθεί στο δυτικό άκρο του λιμένα Κέρκυρας, στην περιοχή Μαντούκι. Η Μαρίνα θα διαμορφωθεί εξ\’ ολοκλήρου εντός των ορίων της θεσμοθετημένης Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης και φορέας υλοποίησής της θα είναι ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. Πρόκειται για μαρίνα αποκλειστικά πολυτελών σκαφών αναψυχής μεγάλου μεγέθους (megayachts).


Η νέα Μαρίνα θα διαμορφωθεί δυτικά του υφιστάμενου προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, θα καταλαμβάνει θαλάσσιο μέτωπο μήκους 350 μ. περίπου, η επιφάνεια της λιμενολεκάνης θα είναι 75 στρέμματα περίπου. Για την προστασία της λιμενολεκάνης προβλέπεται η κατασκευήενός προσήνεμου και ενός υπήνεμου μώλου, ενώ στο εσωτερικό του λιμένα προβλέπεται η κατασκευή ενός προβλήτα για πρόσδεση σκαφών.


Στη χερσαία ζώνη της Μαρίνας, επιφάνειας 25 στρεμμάτων περίπου, θα κατασκευασθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως Γραφεία Διοίκησης, Εστιατόρια-Αναψυκτήρια, Καταστήματα.
Β) Πλωτός Σταθμός στάθμευσης οχημάτων.


Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, η λειτουργία πλωτού σταθμού στάθμευσης οχημάτων σε θέση εντός της ζώνης λιμένα Κέρκυρας που θα προσδιοριστεί με μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου.


Για το σκοπό αυτό μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτη μετά τη διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού, κατάλληλος χώρος για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση πλωτού σταθμού δυναμικότητας και διάρκειας όπως θα καθορισθεί από τη μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητας. Η κατάλληλη επιλογή της θέσης πλωτού σταθμού αναμένεται να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης στην πόλη ενώ παράλληλα θα προσφέρει πολλαπλή αξιοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων. Η λύση των πλωτών σταθμών έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί παρεμβάσεις μονίμου χαρακτήρα, είναι φιλικό στο περιβάλλον, παρέχει δυνατότητα άμεσης απόσυρσης και εναλλακτικής τοποθέτησης και κυρίως προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες. Εξ άλλου παρέχεται η δυνατότητα αρχιτεκτονικής λύσης εναρμονισμένης με την πόλη και υψηλού βαθμού λειτουργικότητας. Πρόκειται για πλωτό ναυπήγημα (μονάδα 450-500 θέσεων) με μέγιστο ύψος 4,80 μ. από τον προβλήτα (5,90 μ. από τη θάλασσα) με δυνατότητα χώρων αναψυχής (εστιατόρια κλπ) στο δώμα.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των θαλασσίων και χερσαίων έργων της Μαρίνας και του πλωτού σταθμού στάθμευσης οχημάτων, ανέρχεται σε ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ έχουν δημοπρατηθεί ήδη λιμενικά έργα για τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ, προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων Ευρώ.
Οι επαφές στην Κέρκυρα της Ελληνικής πλευράς με τους επενδυτές από το Κατάρ, πραγματοποιούνται σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο ΥΕΝ στο Κατάρ κατά την εκεί επίσκεψή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και κλιμάκιο κυβερνητικών στελεχών, με την κυβέρνηση του Κατάρ και επιχειρηματικούς ομίλους, σε μια προσπάθεια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους λιμένες της χώρας μας.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ