Ρεκόρ κινεζικών εξαγωγών λόγω εορτών

0


Ρεκόρ κινεζικών εξαγωγών λόγω εορτώνHome

Οικονομία
Tο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας εκτινάχθηκε στο ρεκόρ των 23,8 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, καθώς αυξάνονται οι αγορές κινεζικών ρούχων, παιχνιδιών και ηλεκτρονικών από τους εμπόρους λιανικής στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία εν όψει της εορταστικής περιόδου.


 
Το πλεόνασμα διευρύνθηκε αισθητά έναντι των 15,3 δισ. δολαρίων του μηνός Σεπτεμβρίου. Οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν 29,6% και οι εισαγωγές 14,7%. Η εκτίναξη στο πλεόνασμα αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις του Πεκίνου με τους εταίρους του, και ειδικά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Eνωση, που κατηγορούν τη χώρα ότι συντηρεί φθηνό το εθνικό νόμισμα γουάν, δεν επιβάλλει τις απαραίτητες ρυθμίσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και ότι προστατεύει τις εθνικές επιχειρήσεις.


Ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Πίτερ Μάντελσον, που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την ασιατική χώρα, προέτρεψε την Κίνα να χαλαρώσει τη σύνδεση του γουάν με το δολάριο και να στραφεί σε «καλάθι» από ισοτιμίες, τονίζοντας ότι το πλεόνασμα διογκώνεται και εξαιτίας των «τεχνητών φραγμών» που θέτει η κυβέρνηση όσον αφορά την πρόσβαση των ξένων εταιριών στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάρλος Γκιουτέρες, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο στις 12 Νοεμβρίου.


Να σημειωθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο της ασιατικής χώρας ενέκρινε καταρχήν τις ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία ξένων τραπεζών στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειές τους, τις οποίες αναμένουν εναγωνίως οι ξένες τράπεζες.


Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ανήλθε στα 133,6 δισ. δολάρια στο έτος έως τον Οκτώβριο, μέγεθος που είναι υψηλότερο κατά 30% και πλέον από το σύνολο της περσινής χρονιάς και αντιστοιχεί στο Aκαθάριστο Eθνικό Προϊόν της Βενεζουέλας.


Κατά κύριο λόγο το πλεόνασμα οφείλεται στην εκτίναξη των εξαγωγών εν όψει Χριστουγέννων. Το μεγαλύτερο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, το Emma Maersk, ξεφόρτωσε την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό λιμάνι Φέλιξτοου, 45.000 τόνους αγαθά κινεζικής κατασκευής, όπως MP3 players, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χριστουγεννιάτικα δένδρα κ.ά. και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια για συνέχιση των παραδόσεων.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ