Κίνητρα για μη πρόωρη συνταξιοδότηση

0


Κίνητρα για μη πρόωρη συνταξιοδότησηHome

Οικονομία
Η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα προωθεί τη θέσπιση κινήτρων για παραμονή στην εργασία ακόμη και άνω των 65 ετών.


 
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό Νίκος Αναλύτης, μιλώντας σε ημερίδα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Εμπειρία» με θέμα «Η διαχείριση της ενεργούς γήρανσης», πρότεινε τον συνδυασμό μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης, όπως εφαρμόζεται ήδη στη Δανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Ο κ. Αναλυτής επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη προσέγγιση για να επιβιώσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα.


Οικειοθελή μερική απασχόληση των εργαζομένων από τα 50 μέχρι τα 65, πρότεινε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Aλλων Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ενώ επισήμανε ότι για πρώτη φορά στη χώρα εντάσσονται στον εθνικό σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, συγκροτημένες, στοχευμένες πολιτικές προτάσεις και κίνητρα.


«Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιμηκύνει τον χρόνο που οι πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης. Το φαινόμενο επιτείνεται, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός επισπεύδει την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, με συνέπεια την πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας», τόνισε ο κ. Τσουτσοπλίδης. Επιπλέον, επισήμανε ότι ένα ακόμη γεγονός που οδηγεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση είναι η στροφή προς παραγωγικές δομές που βασίζονται στη γνώση, αφενός μεν γιατί αυξάνονται οι απαιτήσεις για μακρύτερη παραμονή στο στάδιο της εκπαίδευσης, αφετέρου δε γιατί απαξιώνονται ταχύτερα οι γνώσεις των εργαζομένων, οδηγώντας τους ταχύτερα εκτός ενεργού βίου.


Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει μηνύματα με στόχο να προετοιμάσει τους πολίτες για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκαλώντας κοινωνικό σοκ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν τη χορήγηση πλασματικού χρόνου στις μητέρες με ανήλικο παιδί για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.


Ειδικότερα, εξετάζεται μετά τον τοκετό να δοθεί στις μητέρες ένα πλασματικό διάστημα 3-5 χρόνων για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με την προϋπόθεση όμως να μη βγαίνουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση όταν έχουν ανήλικο παιδί και είναι μεταξύ 50 και 55 ετών. Ο πλασματικός χρόνος που θα δίνεται θα πρέπει να αναπληρώνεται από τη μητέρα, αλλά με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή της.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ