Ξέσπασε πόλεμος στη γαλακτοβιομηχανία
eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/6731/-1/5/ |
Ξέσπασε πόλεμος στη γαλακτοβιομηχανία |

Top level

Οικονομία
Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων και δη οι βιομηχανίες αυτού, οι οποίες ισχυρίζονται ότι καλούνται να αποδείξουν ότι «δεν είναι ελέφαντες» και να βρουν νέες ισορροπίες.
Από την άλλη πλευρά, οι «αποκαλύψεις» της νέας διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των εταιριών, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καταιγιστικές. Την ίδια ώρα, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο κλάδος αποτελεί ένα από τους πλέον ανταγωνιστικούς της ελληνικής βιομηχανίας, προβάλλοντας ως επιχείρημα την πληθώρα των προϊόντων στο ράφι των σούπερ μάρκετ αλλά και το μεγάλο εύρος τιμών.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, από τη μια, αλλά και η «γιγάντωση» κάποιων μικρών -μέχρι και πριν από λίγα χρόνια- παικτών, αποδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά καλά κρατεί. Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η γαλακτοβιομηχανία Oλυμπος έχει δει τα «νούμερά» της να καταγράφουν σημαντική ενίσχυση, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πλέον η δεύτερη, βάσει μεριδίων, εταιρία του κλάδου σε ό,τι αφορά το γάλα και σε καλή σειρά σε ό,τι αφορά το γιαούρτι. Η περίπτωση Ολύμπου δεν είναι και η μοναδική. Η ανάγκη των καταναλωτών για προϊόντα «μικρών – τοπικών παραγωγών» έχει ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων και έχει ροκανίσει τα «μερίδια» των μεγάλων.
Σύμφωνα δε με μελέτη της Hellastat, στον κλάδο καταγράφεται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, μεγάλος αριθμός μικρών περιφερειακών παικτών, με κυρίαρχο ρόλο στις τοπικές αγορές, τάση εισόδου σε νέες αγορές από τους μεγάλους παίκτες, αλλά και «είσοδος» στην αγορά αλυσίδων λιανεμπορίου. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί, στην αγορά άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι από τα μεγέθη των 93 παραγωγικών μονάδων που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, καταγράφεται σημαντική ενίσχυση των μικρότερων παικτών της αγοράς, με το μερίδιο των 10 μεγαλύτερων να περιορίζεται στο 77,4% το 2004 έναντι 80,3% το 2001, με μέση ετήσια πτώση 1,2%.
Ωστόσο, οι «αποκαλύψεις» της νέας διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ, σε συνδυασμό με τις μετοχικές – ενδοοικογενειακές κόντρες στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία και τις «κόντρες» των υπολοίπων παικτών για ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά, αναμένεται ότι θα επιτείνουν τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ραγδαίες. Στις κυοφορούμενες εξελίξεις δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, εξέλιξη η οποία όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς θα οδηγήσει στην εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη μείωση στην τιμή στο «ράφι», κάτι που είναι απαίτηση των καταναλωτών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείεται να πλήξει και τις τιμές παραγωγού.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – διαρροές – αποκαλύψεις, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τον κλάδο. Τον ενδεχόμενο να αποδειχθεί η ύπαρξη καρτέλ, θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις, αφού τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυσβάσταχτα για πολλούς από τους «παίκτες» της αγοράς.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ