Στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

0


Στη Βουλή για τον προϋπολογισμόHome

Οικονομία
Με αντιπαράθεση για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2007, η οποία και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου.


 
«Ο Προϋπολογισμός του 2007 αποτυπώνει τη μεγάλη προσπάθεια της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την οικονομική και την κοινωνική πρόοδο της χώρας», δήλωσε ο γενικός εισηγητής της συμπολίτευσης Νικόλαος Λέγκας. Πρόκειται για προϋπολογισμό ευθύνης, προοπτικής, συνέπειας και αποτελεσματικότητας, ο οποίος ταυτίζει το κοινωνικά αναγκαίο, το κοινωνικά εφικτό και το αναπτυξιακά επιθυμητό, είπε ο βουλευτής Τρικάλων.


Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λέγκας, αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά τα προβλήματα των πολιτών και ότι «ορίζοντάς μας δεν είναι οι επερχόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές. Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά που καθιστά τη ΝΔ την παράταξη των μεγάλων επιλογών». Ακόμα σημείωσε ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως η ΝΔ παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ τεράστια δημόσια χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και ότι, δυόμισι χρόνια μετά, η δημοσιονομική εξυγίανση αποδίδει αποτελέσματα.


Ο κ. Λέγκας παρέθεσε μάλιστα προβλέψεις πρώην υπουργών Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 2004 για επιστροφή του «φαντάσματος» της ανεργίας και της πτώση της ανάπτυξης. Αυτά δεν είναι αλήθεια, τόνισε, καθώς «η ανάπτυξη τρέχει με 4,4%, το έλλειμμα είναι στο 2,6% και η ανεργία στο 8,7%, εκεί που το ΠΑΣΟΚ την παρέλαβε το 1993 και την έφτασε στο 11,4%». Επέκρινε μάλιστα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποίησαν επιλεκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατέθεσε την έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν με τίτλο «Οι επενδύσεις ανακάμπτουν», βάσει της οποίας αναμένεται αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και υποχώρηση του πληθωρισμού.


Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς του 2006 και του 2007, ο κ. Λέγκας είπε ότι στοχεύουν στο να μας δώσουν δημοσιονομική ευχέρεια, ώστε να χορηγήσουμε το κοινωνικό μέρισμα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Υλοποιείται -πρόσθεσε- και μάλιστα νωρίτερα, η προεκλογική δέσμευση για χορήγηση αυξημένου ΕΚΑΣ κατά 490 ευρώ το χρόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, για αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 700 ευρώ το χρόνο, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας και για μείωση των φορολογικών συντελεστών.


ΠΑΣΟΚ: O «τελευταίος» Προϋπολογισμός της ΝΔ


Από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου έκανε λόγο για «ταξικό και αδιέξοδο Προϋπολογισμό που διαιρεί τους Έλληνες», ενώ μίλησε και «τελευταίο Προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε: «Σε σύγκριση με το 2004, το 2007 επιβάλλονται πάνω από 8,5 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι (αύξηση 22% μέσα σε μια τριετία) και η συντριπτική πλειοψηφία τους εισπράττεται από τους ασθενέστερους», παρατήρησε ο κ.Ευθυμίου: «Μόνον με τη μείωση της φορολογίας στα μη αναδιανεμόμενα κέρδη, χαρίζετε 1 δισ. ευρώ στους έχοντες και κατέχοντες. Το 50% του 1 δισ. που χαρίζετε, πάει στις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ 110.614 επιχειρήσεις, μοιράζονται μόνο το υπόλοιπο 50%. Το οικογενειακό τραπέζι της ΝΔ έχει μόλις 200 καλεσμένους και το πληρώνουν οι υπόλοιποι Έλληνες».


Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτίναξε το δημόσιο χρέος και προχωρά τώρα στον αφελληνισμό των επιχειρήσεων («ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική, αιγιαλός, όλα στο σφυρί», παρατήρησε ) και σημείωσε ότι οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί στην αγροτική σύνταξη και το ΕΚΑΣ, «έχουν ήδη προεισπραχθεί».


ΚΚΕ: Ταξικός Προϋπολογισμός


Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007 ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ ʼγγελος Τζέκης. «‘Όπως και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ, έτσι και αυτός ο νέος προϋπολογισμός υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της επιβάρυνσης των μικρομεσαίων και της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ταυτόχρονα με πάγωμα ή και περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και την οποία στηρίζουν από κοινού», τόνισε ο κ.Τζέκης.


Ο εισηγητής του ΚΚΕ πρόσθεσε πως: «Η κυβέρνηση καθηλώνει τους μισθούς και τα ημερομίσθια κάτω από τον πληθωρισμό, με τη δικαιολογία ότι δεν αντέχουν τα όρια της οικονομίας. Αντέχουν για τους κεφαλαιοκράτες, όχι όμως για τους εργαζόμενους. Και αυτή η κυβέρνηση, πιστή στις επιταγές της Λισαβόνας, προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες στην ουσία εννοεί και το ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό άνοιξε το χορό. Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και από τα δύο κόμματα». Το ΚΚΕ παρουσίασε και τις 11 προτάσεις του για την βελτίωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, της αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων.


ΣΥΝ: Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες


Έντονα επικριτικός για το νέο κρατικό προϋπολογισμό εμφανίστηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για βαθύτατα αντιλαϊκό και ταξικό προϋπολογισμό.


«Δεν έχω υπόψη μου άλλη εποχή τόσο βίαιης ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων και κατά των μικρομεσαίων. Έχουμε πολιτική δύο αρχών. Πρώτη αρχή είναι άλλοι θα έχουν κέρδη και άλλοι θα πληρώνουν. Η δεύτερη αρχή είναι ούτε ένα ευρώ δεν πληρώνουν οι πλούσιοι. Κανένα νομοσχέδιο, καμία τροπολογία δεν έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση που να πληρώσουν αυτοί που έχουν. Αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός, αντί να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, τις διευρύνει. Ό,τι στραβό έκανε το ΠΑΣΟΚ – και δεν ήταν λίγα – η ΝΔ το συνεχίζει και προσθέτει το δικό της λιθαράκι,. Κρυφά χρέη και δημόσια ελλείμματα ζουν και βασιλεύουν και καθιστούν ακόμα πιο αναξιόπιστο το νέο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση δεν τολμάει την διαφάνεια, γι\\\’ αυτό και το κόμμα μας τον καταψηφίζει στο σύνολο του», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.


Κλείνοντας, ο εισηγητής του ΣΥΝ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι από τη μια μιλά για άλλο δρόμο και από την άλλη δηλώνει υπερήφανο για το έργο του.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ