Επιχειρηματική κινητικότητα και το 2007

0


Επιχειρηματική κινητικότητα και το 2007Home

Οικονομία
Παρακαταθήκη έντονης κινητικότητας στην αγορά, σε επίπεδο συνεργασιών, εξαγορών και στρατηγικών συμμαχιών αφήνει το 2006 στη χρονιά που έρχεται. Το 2007 εκτιμάται ότι θα είναι έτος διεργασιών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας με αιχμή τις Τράπεζες, την Ενέργεια, τις Ασφαλιστικές, τις Κατασκευές και την Αγορά Τροφίμων.


 
Κύριο χαρακτηριστικό των εν εξελίξει συζητήσεων οι συγκεντρώσεις στην αγορά με στόχο τη δημιουργία μεγέθους ικανού να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια αγορά στο εσωτερικό, αλλά και να αποκτήσει το ειδικό βάρος για επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Στην τραπεζική αγορά εκτιμάται ότι το φλερτ Πειραιώς – Κύπρου θα συνεχιστεί, παρά την απόρριψη της πρότασης της πρώτης, ενώ σε προχωρημένες επαφές φαίνεται ότι βρίσκονται ο όμιλος Ρέστη και ο βασικός μέτοχος των εταιριών Ασπίς Π. Ψωμιάδης για ανταλλαγή μετοχών μεταξύ FBB και Αspis Bank.


Στον Eνεργειακό Kλάδο η στρατηγική συνεργασία ελληνικής εταιρίας με μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο αναμένεται να προκαλέσει νέα δυναμική στην αγορά, η οποία ήδη βρίσκεται σε επενδυτικό «οργασμό» από πλευράς εγχώριων παικτών σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών για είσοδο στην ελληνική αγορά.


Στις Κατασκευές, η μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω ανταγωνισμού και η ανάγκη ορισμένων εταιριών για εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού δημιουργούν συνθήκες άμεσων αναδιαρθρώσεων.


Το πορτογαλικό μοντέλο αναζωογονεί τις Ασφάλειες


Σημαντικό ενδιαφέρον έπειτα από αρκετά χρόνια παρατηρείται και για τον κλάδο των Aσφαλιστικών Eργασιών. Το τέλος των εύκολων χορηγήσεων οδηγεί τις τράπεζες στη δημιουργία πιο σύνθετών καταθετικών – επενδυτικών προϊόντων και η ασφαλιστική επικάλυψη τέτοιων προϊόντων αποτελεί ιδανική «συσκευασία» για την προσέλκυση μακροχρόνιων κεφαλαίων στη λιανική.


Η διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει σε δεύτερη φάση τα φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες επενδύσεις (Αμοιβαία) και ασφαλιστικά προγράμματα μετά την απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για τα Αμοιβαία δημιουργεί προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης των πωλήσεων από τις τράπεζες ασφαλιστικών – επενδυτικών πακέτων είτε με τη μορφή συνταξιοδοτικών – αποταμιευτικών λογαριασμών είτε με τη μορφή εφάπαξ εισφορών.


Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, στην οποία η παροχή φορολογικών κινήτρων οδήγησε σε εκτόξευση της παραγωγής ασφαλιστικών και ασφαλιστικών – επενδυτικών προγραμμάτων, δείχνει να αποτελεί τον οδηγό και των εγχώριων προσδοκιών. Η συμφωνία AXA – Alpha Bank στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες και η συμφωνία απόκτησης του 30% της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Τράπεζα Πειραιώς, παρ’ ότι διαφορετικής φιλοσοφίας, αποτελούν δείγματα των τάσεων που αναπτύσσονται.


Την απόκτηση ασφαλιστικής εταιρίας εξετάζει και άλλη μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ταράξει τα νερά του bankassurance, ενώ η Πειραιώς θα συνεχίσει την πολιτική εξαγορών – συμμετοχών στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων, στοχεύοντας σε βάθος τριών – τεσσάρων ετών στη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος από το οποίο θα προκύψουν και μεγάλες υπεραξίες.


Μεγάλα deals στην ενέργεια μεταξύ εγχώριων και ξένων ομίλων


Ο δεύτερος κλάδος με τη μεγαλύτερη κινητικότητα μετά από αυτόν των τραπεζών είναι η Ενέργεια. Οι μεγάλες δουλειές (Βεύη, Αλιβέρι) μόλις ξεκινάνε στην Ελλάδα και οι προοπτικές της αγοράς προκαλούν το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών κολοσσών. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα βγει ένα μεγάλο deal μεταξύ ενός εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομίλων και εγχώριας επιχείρησης. Στην τελευταία θα εισρεύσουν –εφόσον οι συζητήσεις καρποφορήσουν– περί τα 600 με 700 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και Βαλκάνια και τη διεκδίκηση από κοινού έργων σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή.


Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι ότι ακόμη και νεότευκτες συμφωνίες τίθενται εν αμφιβόλω καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν με καθυστέρηση απροθυμία ή περιορισμένο capacity από πλευράς ξένων συνεργατών τους για έργα στην Ελλάδα.


Πωλήσεις ακινήτων και cash flows θυγατρικών – συμμετοχών στις κατασκευαστικές


H ελεύθερη πτώση των περιθωρίων κέρδους που πλήττει τον κλάδο, λόγω και του εντεινόμενου ανταγωνισμού, και το γεγονός ότι κάποιες εταιρίες πιέζονται ταυτόχρονα και από την ανάγκη εξυπηρέτησης υψηλού δανεισμού, δημιουργεί συνθήκες άμεσων αναδιαρθρώσεων.


Hδη, η ΑΕΓΕΚ πούλησε μέσα στον χρόνο το 37% της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική έναντι 30 εκατ. ευρώ στην Commercial Property Κτηματική, Τουριστική και Αναπτυξιακή εταιρία συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, τριών πιστωτριών τραπεζών της. Ταυτόχρονα, με το σχέδιο σωτηρίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα προβλέπεται αύξηση κεφαλαίου κατά 64,8 εκατ. ευρώ με σκληρή αναδοχή από Alpha και Πειραιώς και πώληση του ακινήτου Μέρλιν στην Κέρκυρα κατά 40 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εισηγμένης κατά 150 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ σήμερα, με αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου με δανεισμό.


Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το αν θα υπάρξουν πωλήσεις συμμετοχών από κατασκευαστικές και σε εταιρίες που παράγουν ρευστό όπως οι Αττική Οδός, Ρίο – Αντίρριο, εταιρίες διαχείρισης χώρων στάθμευσης (Polis Park) αλλά και αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Η τελευταία κατηγορία είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική λόγω των δυσχερειών στην έκδοση νέων αδειών και στον αγώνα δρόμου μεταξύ των παικτών στην ενέργεια για την εξασφάλιση υφιστάμενων αδειών.


Μεγάλες ζυμώσεις, πενιχρά αποτελέσματα στα τρόφιμα


Με υψηλή κινητικότητα, χωρίς όμως οι μέχρι τούδε ζυμώσεις να οδηγούν και σε αποτελέσματα, θα εισέλθουν στο 2007 οι εισηγμένες εταιρίες τροφίμων. Μετά τη συγχώνευση Δέλτα – Chipita οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων παικτών έχουν κορυφωθεί χωρίς μέχρι στιγμής όμως να διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Εξαίρεση ο κλάδος των Iχθυοκαλλιεργειών, καθώς ο νέος χρόνος θα βρει μάλλον την Ανδρομέδα του κ. Γιαννόπουλου να αλλάζει χέρια, μεταβιβαζόμενη στην Global Finance ενώ άλλο ένα deal είναι στα σκαριά και αφορά δύο εισηγμένες του κλάδου.


Προς πώληση είναι και οι δραστηριότητες της Μύλοι Λούλη στα Βαλκάνια, που πρώτη αποκάλυψε η EΞΠPEΣ, για να υπάρξει εκ των υστέρων επιβεβαίωση από την πλευρά της εισηγμένης. Ενδιαφέρον για τις θυγατρικές της Κυλινδρόμυλοι Λούλη σε Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν εκδηλώσει η αυστριακή LLI και κοινοπραξία με τη συμμετοχή των Κατσέλης, κυπριακής εταιρίας τροφίμων και Pουμανολιβανέζου επιχειρηματία.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ