Αναδρομή στα οικονομικά της χρονιάς που πέρασε

0


Αναδρομή στα οικονομικά της χρονιάς που πέρασε



Home

Οικονομία




Το 2006 μπορεί να χαρακτηριστεί -από οικονομικής πλευράς- έτος σημαντικών αλλαγών, καθώς κατά τη διάρκειά του ανακοινώθηκαν μεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και τα επόμενα χρόνια. ʼνοιξαν πολλά «μέτωπα» και έκλεισαν άλλα…. Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς όπως παρουσιάστηκαν από το express.gr είναι:


 
Ασφαλιστικό: Από το βήμα της ΔΕΘ ανακοινώθηκε το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού, με την ΕΕ να καλεί την Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία, να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις επί του θέματος. Πάγια θέση της κυβέρνησης πως προς το παρόν ανοίγει ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Διευκρινίστηκε πάντως πως δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δεν θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.


Προς το τέλος της χρονιάς πέρασε η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΑΝ για το «μίνι-ασφαλιστικό», το οποίο –μεταξύ άλλων- προβλέπει ρυθμίσεις για τα χρέη του Δημοσίου προς τα Ταμεία. Χαρακτηριστικότερη η ρύθμιση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και στα Επικουρικά Ταμεία με προκαταβολή 3% και εξόφληση σε 96 δόσεις. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ακόμη ότι για οφειλές στα Ταμεία των Ελευθέρων Επαγγελματιών δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 80 μηνιαίες δόσεις, ενώ η προκαταβολή ορίζεται στο 5%.


Φορολογικό: Σημαντικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τόσο όσον αφορά στα φυσικά, όσο και στα νομικά πρόσωπα φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ισχύσει από το 2007.


Το νέο φορολογικό τοπίο έχει τέσσερις άξονες-στόχους:


• φορολογική σταθερότητα


• δικαιοσύνη και διαφάνεια


• διασφάλιση δημοσίων εσόδων και


• μείωση γραφειοκρατίας.


Αυστηρότεροι θα είναι στο εξής οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για φοροπαραβάσεις, την ίδια ώρα που δίνονται φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις. Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 20 αλλαγές, μεταξύ των οποίων αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων. Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας από την 1.1.2007 από τις 11.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες, εισοδηματίες κλπ) από τις 9.500 ευρώ σε 10.500 ευρώ.


Ακίνητα: Σε μία χρονιά που η ζήτηση για νέες –αλλά και παλαιότερες- κατοικίες ξεπέρασε σε αύξηση και το 100%, στην αγορά αυτή προωθούνται σημαντικές αλλαγές –που θα ισχύσουν από το 2007- καθώς αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, αλλάζει η φορολογία ακινήτων, ενώ θα εφαρμοστεί και το τέλος Κτηματολογίου. Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η μέση αύξηση αναμένεται να φθάσει το 25%, ενώ για εκτός σχεδίου περιοχές και αγροτεμάχια το 30%.


Η εφαρμογή τους ένα μήνα αργότερα του αρχικού σχεδιασμού (1.1.2007) ευνοεί τους υποκειμένους σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, καθώς αυτός εφαρμόζεται επί των τιμών που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Γενικά, ο φόβος της διεθνούς αγοράς για «φούσκα» στην αγορά ακινήτων, δεν φαίνεται να βρίσκει προς το παρόν έδαφος στην ελληνική αγορά, με τους αναλυτές να προβλέπουν ελαφρώς ανοδική πορεία τιμών για το μέλλον.


Επιτόκια ευρώ: Την πιο «παραγωγική» χρονιά της τελευταίας πενταετίας φαίνεται ότι πέρασε το 2006 η ΕΚΤ, που προχώρησε σε έξι διαδοχικές αυξήσεις του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ, «κλείνοντας» την χρονιά στο 3,5%, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ο φόβος για πληθωριστικές πιέσεις προοιωνίζεται ενδεχόμενες νέες αυξήσεις εντός του 2007 από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ. Μάλιστα, έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει πως αναμένονται τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στην επόμενη διετία, πιθανώς κατά 50 μονάδες βάσης.


Την ίδια ώρα, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των «12» όχι μόνο στα spreads αλλά και στο κόστος δανεισμού για τη δημιουργία νέων μονάδων, κάτι που αποβαίνει σε βάρος της επιχειρηματικότητας.


Δ΄ΚΠΣ:Λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013, με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια, η οποία θα λάβει πάνω από το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων από το Δ’ ΚΠΣ. Η κοινοτική συμμετοχή θα ανέλθει σε 24,4 δισ. και την εθνική σε 12 δισ. ευρώ. Το 42% θα διατεθεί για έργα υποδομής, το 21% στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση, το 12% στην απασχόληση, το 14% στην παιδεία και το 4% στην υγεία. Σημειωτέον, ο κανόνας ν+2 (υποχρέωση απορρόφησης κοινοτικών πόρων εντός διετίας από τη δέσμευσή του) μεταβάλλεται. Έως το 2010 μετατρέπεται σε ν+3 και από το 2011 έως το 2013 επιστρέφει στην μορφή του ν+2.


Έλλειμμα – Δημοσιονομική Επιτήρηση: Η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για δημοσιονομική σταθερότητα και μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους φαίνεται να αποδίδει «καρπούς», καθώς όπως όλα δείχνουν θα εξέλθει της κατάστασης «επιτήρησης» της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2006 και το 2007 στο 2,6% του ΑΕΠ και θα μειωθεί περαιτέρω, στο 2,4% του ΑΕΠ, το 2008. Ισχυρό σημείο της οικονομίας ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης (3,8% εφέτος και 3,7% το 2007 και το 2008), και «μελανό» ο πληθωρισμός (3,3% ετησίως το 2006 – 2008).


Σημειώνεται πως όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2006 – 2009 που κατατέθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην Κομισιόν, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ (95,9% του ΑΕΠ) το 2008 και το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2009. Εκτιμάται ανάπτυξη 3,9% – 4,1% ανά έτος και ταχύτερη μείωση της ανεργίας (6,5% το 2009), αλλά ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.


Λιμάνια: Eνάμιση περίπου μήνα πριν από το τέλος του 2006, ξεκίνησε μια νέα «θύελλα» για την ελληνική οικονομία, καθώς η απόφαση του ΥΕΝ και των δ.σ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ για «άνοιγμα» των εμπορευματικών σταθμών των λιμένων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων των λιμενεργατών που ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις επ’ αόριστον. Αποτέλεσμα, χιλιάδες κοντέινερ να παραμένουν «εγκλωβισμένα» στα λιμάνια, ο εμπορικός κόσμος να ανησυχεί και μεγάλες freight εταιρίες να σκέπτονται να «αποχωρήσουν» από το Πειραιά.


Η «ζημιά» φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί: παγιδευμένα 150.000 εμπορευματοκιβώτια σε ξένα λιμάνια με προορισμό Πειραιά-Θεσσαλονίκη, μηδενίζεται το κέρδος των εμπορικών επιχειρήσεων εν μέσω εορτών, ενώ «ψαλιδίζεται» η αύξηση 20% του εξαγωγικού εμπορίου.


Τράπεζες-Σύμβαση-Ωράριο: Ένα από τα μεγάλα «σίριαλ» του 2006, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που διήρκεσαν 11 μήνες, είχε αίσιον τέλος στα μέσα Δεκεμβρίου. ΟΤΟΕ και τραπεζίτες κατέληξαν σε συμβιβασμό, ώστε οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων να αυξηθούν –αναδρομικά- κατά 44 ευρώ μηνιαίως για το 2006 και κατά 47 ευρώ μηνιαίως για το 2007. Από την άλλη, οι τράπεζες ανάλογα με το μέγεθός τους θα μπορούν να διευρύνουν, υπό όρους, το ωράριο λειτουργίας σε περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων τα απογεύματα και τα Σάββατα. Συγκεκριμένα:


• τράπεζες που διαθέτουν πάνω από 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε δέκα υποκαταστήματα,


• Τράπεζες που διαθέτουν 30 έως 150 υποκαταστήματα, μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο σε πέντε υποκαταστήματα,


• Τράπεζες που διαθέτουν ως 30 υποκαταστήματα, μπορούν σε δύο από αυτά να λειτουργούν τα απογεύματα και το Σάββατο.


Αλλαγές στο ΧΑ: Σημαντικές αλλαγές, τόσο στους δείκτες, όσο και στο ωράριο διαπραγμάτευσης τίτλων, αλλά και στον κανονισμό της αγοράς, επεφύλασσε το 2006 για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις αρχές του χρόνου ξεκίνησε η εφαρμογή της κατάταξης των εταιριών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το μοντέλο κλαδικής κατάταξης Industry Classification Benchmark (ICB).


Αργότερα, μαζί με την επέκταση του ωραρίου για την Μικρή και Μεσαία Κεφαλαιοποίηση κατά μια ώρα, αποφασίστηκε και σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού με σημαντικότερη τη δυνατότητα διενέργειας πακέτων στην τιμή κλεισίματος και όχι στη μέση σταθμική τιμή κατά το τελευταίο 15λεπτο (16:45 με 17:00).


ΟΤΕ: Σε μια χρονιά που οι επιχειρηματικοί «γάμοι» ήταν πολλοί και αφορούσαν σε διάφορους κλάδους, τα φώτα της δημοσιότητας «έκλεψε» ο ΟΤΕ, ο οποίος εκτός της μεταβίβασης της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην θυγατρική του, Cosmote, την πώληση της Armentel και τα «ανοίγματα» σε νέες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανοικτά «μέτωπα» με τους συνδικαλιστές, τόσο για την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε το 2005, όσο και για την υπογραφή της ΣΣΕ, με όρους που σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.


Το «μέτωπο» του ΟΤΕ έμεινε ανοικτό έως τις τελευταίες ημέρες του έτους, ύστερα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπ. Οικονομικών, και σύμφωνα με την οποία: α) αντικαθίσταται ο κανονισμός προσωπικού του με τον κανονισμό προσωπικού της Cosmote, που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια β) καταργείται το ελάχιστο όριο συμμετοχής (33,3%) του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού.


Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Π.Βουρλούμης έκανε λόγο για διάθεση 20% από το 38% των μετοχών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως το Δημόσιο προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα αναζητήσουν επενδυτές ανάμεσα στις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές ευρωπαϊκές εταιρίες, που είναι διατεθειμένες να μπουν στον ΟΤΕ.






Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ















Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
















Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθρα



Αποτελέσματα

Δημοσκοπήσεις







ΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ