Δέσμια των δανείων τα ελληνικά νοικοκυριά

0


Δέσμια των δανείων τα ελληνικά νοικοκυριάHome

Οικονομία
Στα 83,8 δισ. ευρώ ή 43% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας έφθασε το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.


 
Ο ετήσιος ρυθμός με τον οποίον αυξάνονται οι χορηγήσεις των κατηγοριών αυτών, διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 26,4% από 26,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, ο δανεισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.


Στη στεγαστική πίστη, καταγράφεται μία μικρή επιβράδυνση στις εκταμιεύσεις νέων δανείων. Το Νοέμβριο οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων εμφάνισαν αύξηση 27,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.


Τον Οκτώβριο του 2006 ο ετήσιος ρυθμός με τον οποίον αυξάνονταν τα στεγαστικά δάνεια είχε διαμορφωθεί στο 28,5%. Το συνολικό ύψος των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2006 στα 55,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα.


Αντιθέτως, στην καταναλωτική πίστη (δάνεια και πιστωτικές κάρτες), ο δανεισμός συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Στο ενδεκάμηνο οι εκταμιεύσεις κατέγραψαν αύξηση 23,5% έναντι αύξησης 23,3% που είχε παρατηρηθεί στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2005. Το συνολικό χρέος σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έφθασε στο ενδεκάμηνο στα 26,2 δισ. ευρώ.


Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, οι πιστωτικές κάρτες εμφανίζονται να είναι «φορτωμένες» με 8,8 δισ. ευρώ και ο δανεισμός μέσω αυτών καταγράφει αύξηση 5,2%. Το συνολικό υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων έφθασε στο τέλος Νοεμβρίου 2006 τα 17,4 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 13,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005.


Όσον αφορά σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο δανεισμός από τις τράπεζες αυξάνει με αμείωτο ρυθμό, σε πείσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Δεκέμβριο του 2005.


Έτσι, η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα καταγράφει στο ενδεκάμηνο αύξηση κατά 21% έναντι αύξησης 21% που είχε αποτυπωθεί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο δεκάμηνο του 2006.


Στο σύνολο της οικονομίας, αντιθέτως, η εικόνα είναι αντεστραμμένη, γεγονός όμως που οφείλεται αποκλειστικά στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά ο δανεισμός του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η πιστωτική επέκταση στο σύνολο της οικονομίας κατέγραψε στο ενδεκάμηνο επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός αύξησης των δανείων υποχώρησε στο 13,9% έναντι 15,7% στο δεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση της πιστωτικής επέκτασης στο Δημόσιο, καθώς οι χορηγήσεις προς αυτό μειώθηκαν κατά 6%, ενώ στο δεκάμηνο εμφάνισαν μείωση 0,9%.


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ