Περιορισμός κατασχέσεων για οφειλές δανείων

0


Περιορισμός κατασχέσεων για οφειλές δανείωνHome

Οικονομία
Θετικά εξετάζει η κυβέρνηση –σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα στη Βουλή– δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την απαγόρευση κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας (πάγωμα των πλειστηριασμών από τις τράπεζες) για οφειλές δανείων έως 5.000 ευρώ και την καταγγελία του δανείου, εφόσον υπάρχει καθυστέρηση 4 τουλάχιστον μηνιαίων δόσεων ή το ισόποσο αυτών.


 
«Δεν βλέπουμε τα πάντα με αρνητικό μάτι, θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία» τόνισε ο κ. Σιούφας, εξηγώντας πως η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, αφού μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ δήλωσε πως είναι ανοικτός σε συμπληρώσεις και βελτιώσεις.


Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πειράματα με την τραπεζική αγορά, καθώς –όπως είπε– η εικόνα παροχών και προστασίας του καταναλωτή που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αύξηση του κόστους, που μετακυλίεται στον καταναλωτή.


Ωστόσο, τα θέματα που αφορούν την έκταση της παρέμβασης της ΤτΕ και τις αρμοδιότητές της (θέματα καθορισμού επιτοκίων και όρων διαφάνειας) αποτελούν αντικείμενο έρευνας και διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε πως ο ΕΦΕΤ τα τελευταία 3 χρόνια έχει επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχει εισπράξει έως σήμερα 1,255 εκατ. ευρώ. Συνολικά, όπως είπε, σε επτά τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ.


Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ύπαρξη «καρτέλ» στην τραπεζική αγορά. Παρουσίασε ακόμη στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία 3ετία τα στεγαστικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 97,89%, τα καταναλωτικά αύξηση 114,34%, τα λοιπά δάνεια 70,12%, ενώ τα συνολικά χρέη καταγράφουν αύξηση 102,08%. Την αξιοπιστία των στοιχείων αμφισβήτησε ο κ. Σιούφας, ο οποίος αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αποκλιμάκωση του δανεισμού στο 88%, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «από τη δημιουργική λογιστική έχει περάσει στη μαγειρική στατιστική».


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ