Νέα δόντια με τη βοήθεια του DNA

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/4453/-1/7/

Νέα δόντια με τη βοήθεια του DNATop level

ΥγείαΤα εμφυτεύματα σε λιγότερο από πέντε χρόνια θα θεωρούνται παρελθόν χάρη στην πρόοδο στην έρευνα των βλαστοκυττάρων που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη οδόντων δικών τους και όχι ψεύτικων, ούτε γεφυρών, ούτε συνθετικών εμφυτευμάτων.

Επιστήμονες κατόρθωσαν να φτιάξουν δόντια χρησιμοποιώντας DNA και πήραν επιχορήγηση 500.000 λίρες για να συνεχίσουν τις έρευνες.
Τα επιτυχή τέστ στα ποντίκια από την εταιρία Odontis του King΄s College του Λονδίνου απέδειξε πως η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί και σε ανθρώπους.
Χρησιμοποιούν βλαστοκύτταρα από τον ασθενή και αφού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία εμφυτεύονται στη γνάθο του ασθενούς, εκεί όπου βρίσκεται το ούλο του δοντιού.
Ο καθηγητής Σάρπε, επικεφαλής των ερευνών, ελπίζει πως το δόντι να μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρες δόντι με ρίζα σε δύο μήνες.
Μέσα σε δύο χρόνια θα αρχίσουν τα πειράματα σε ανθρώπους ενώ η μέθοδος αναμένεται να είναι έτοιμη σε πέντε χρόνια από τώρα για τους οδοντιάτρους. Το κόστος δε θα υπερβαίνει την τιμή για συνθετικά εμφυτεύματα, δηλαδή 1,500-2000 λίρες Αγγλίας.
Στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, άτομα άνω των 50 ετών χάνουν περίπου 12 δόντια από τα 32, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα καρδιάς, διατροφής και εμφάνισης.