Νεογέννητο μωρό… 21 ετών!

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/4646/-1/7/

Νεογέννητο μωρό… 21 ετών!Top level

ΥγείαΕνας 39χρονος Βρετανός που έμεινε στείρος έπειτα από αντικαρκινική θεραπεία κατάφερε να αποκτήσει γιο με σπέρμα που είχε φροντίσει να καταψύξει 21 χρόνια νωρίτερα.

Υστερα απο 21 ολόκληρα χρόνια στη κατάψυξη και μετά απο τέσσερις προσπάθειες με τεχνητή γονιμοποίηση ήρθε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι στη Βρετανία.
Ο πατέρας του μωρού είχε καταψύξει το σπέρμα του το 1979, σε ηλικία 17 ετών πριν ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο των όρχεων η οποία τον άφησε στείρο. Φρόντισε τότε να καταψύξει δείγμα του σπέρματός του σε υγρό άζωτο.
΄΄Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα ιατρικά χρονικά΄΄


αναφέρει η Ελίζαμπεθ Πηζ σύμβουλος τεχνητής γονιμοποίησης στο ίδιο νοσοκομείο.
Αυτή η περίπτωση αποτελεί απόδειξη πως η κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επιτυχώς να διατηρήσει την ποιότητα και τη γονιμότητα του σπέρματος, αναφέρει ο Γκρέγκ Χόρν εμβρυολόγος του νοσοκομείου.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο Σεντ Μέρυ του Μαντσεστερ όπου γεννήθηκε το μώρο πριν από δύο χρόνια είπαν πως η ηλικία του σπέρματος αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Η συγκεκριμένη πρακτική σίγουρα έδωσε ελπίδα σε νεαρούς καρκινοπαθείς αν και ήταν ήδη γνωστό απο έρευνες σε ζώα πως το κατεψυγμένο έμβρυο δεν παθαίνει τίποτα εκτός αν υπάρχει ραδιενέργεια.
Δίνει ελπίδα σε νέους που πιθανόν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά μετά από μια επιτυχή θεραπεία στον καρκίνο πως η τεκνοποίηση δεν αποτελεί προβλημα.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς νόμους το κατεψυγμένο σπέρμα μπορεί να αποθηκευτεί από άνδρα που δεν είναι μεγαλύτερος από 55.
Λεπτομέρειες της επέμβασης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.