Υπό την απειλή πανδημίας Ευρώπη και Αφρική

0


Υπό την απειλή πανδημίας Ευρώπη και ΑφρικήHome

Υγεία
Ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να απειλήσει την Αφρική και την Ευρώπη την άνοιξη λόγω της αποδημίας των πουλιών, όπως επίσης λόγω του εμπορίου και των μετακινήσεων πληθυσμών, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.


 
«Πολλές χώρες στην Αφρική χρήζουν ειδικής προσοχής. Η παρουσία του ιού στην Τουρκία σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική», σημείωσε ο γενικός υποδιευθυντής του FAO Ντέιβιντ Χέρτσαρικ κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη γρίπη των πτηνών, η οποία ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του FAO δεν αναφέρθηκε στις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο.


«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης» του ιού, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι, αν ο ιός «ενσκήψει στην αφρικανική ύπαιθρο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για μια ήπειρο που δοκιμάζεται ήδη από την πείνα και τη φτώχεια».


«Νέες χώρες μπορεί να μολυνθούν από τον ιό λόγω του εμπορίου, των μετακινήσεων πληθυσμών και ζώων, όπως και της αποδημίας των πουλιών» και ο ιός «μπορεί ακόμη να επεκταθεί περαιτέρω κατά την επιστροφή των αποδημητικών πουλιών από την Αφρική την προσεχή άνοιξη», σημείωσε, εξηγώντας ότι «ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να εγκατασταθεί στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής λόγω του εμπορίου και των μετακινήσεων πληθυσμών και ζώων».


«Οι χώρες που βρίσκονται στους δρόμους που ακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη διάδοση της νόσου στα ζώα», προειδοποίησε, λέγοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και οικονομικότερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η καταπολέμησή της στα πτηνά.


Παγκοσμίως η εκστρατεία καταπολέμησης της νόσου στα πτηνά μπορεί να κοστίσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, σημείωσε εξάλλου.


Ο FAO έχει μέχρι στιγμής δεχθεί περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια και στη διάρκεια των τριών προσεχών ετών θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 50 εκατομμύρια για το πρόγραμμά του συντονισμού και συνεργασίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και επίσης περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες να υλοποιήσουν τα δικά τους εθνικά προγράμματα για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών, κατέληξε.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ