Χώρα παχύσαρκων η Ελλάδα

0


Χώρα παχύσαρκων η ΕλλάδαHome

Υγεία
Τέσσερις στους δέκα Eλληνες έχουν πρόβλημα βάρους (είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι), όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα Πανελλήνιας Eρευνας Διατροφικών Συνηθειών που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών MRB Hellas.


 
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.300 ατόμων άνω των 15 ετών, κύριες αιτίες της παχυσαρκίας είναι το πολύ φαγητό και οι παχυντικές τροφές, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η έλλειψη θέλησης για βελτίωση της κατάστασής τους.


Σχετικά με τα είδη της τροφής, το κόκκινο κρέας που τρώμε είναι τρεις φορές πάνω από το κανονικό, ενώ τα φρούτα και λαχανικά φτάνουν στο ένα τρίτο μόνο της ποσότητας που κανονικά θα έπρεπε να καταναλώνουμε! Επιπλέον, οι μισοί Eλληνες, εάν εξαιρέσουμε τα άτομα που πίνουν μόνο ένα καφέ ή ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, φεύγουν από το σπίτι το πρωί με άδειο στομάχι! Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης του υπερβάλλοντος βάρους είναι περισσότερη σωματική άσκηση (95%), σωστή πληροφόρηση (87%), μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε (84%), ωστόσο μόλις ένας στους τέσσερις απάντησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει απολύτως τίποτα για να μειώσει το βάρος του. Τέλος, με αναφορά στους φορείς που πρέπει να ενεργούν κατά της παχυσαρκίας, η έρευνα βρήκε ότι τοποθετούμε την ευθύνη πρωταρχικά στον εαυτό μας, δηλαδή στον αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό, και στη συνέχεια στους διαιτολόγους, στο υπουργείο υγείας, στα σχολεία και στον ΕΦΕΤ.


Επιπλέον ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Ιδρύματος για το 2006. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου στην Αθήνα για θέματα διατροφής σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες του Harvard Medical School, την έναρξη συνεργασίας πληροφόρησης μεταξύ του Ιδρύματος «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» και του έγκυρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τη Διατροφή (EUFIC).


Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού Ερευνητικών Εργασιών πάνω σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής, τη στήριξη παρεμβατικού πιλοτικού προγράμματος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την προκήρυξη δύο υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣHome
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Συζήτηση; Ποια συζήτηση;; (Κ. Βέρρος)

Θέατρο του παραλόγου (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ