Παφ και τάληρο

0


Παφ και τάληροHome

Υγεία
Ακριβά θα πληρώνουν οι θεριακλήδες στη Νορβηγία το πάθος τους για ένα τσιγαράκι. Η Νορβηγία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.


 
Στο εξής οι πολίτες στη Νορβηγία δεν θα μπορούν να καπνίζουν σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 1.500 νορβηγικές κορώνες, δηλαδή 185 ευρώ για κάθε πελάτη τους που παραβαίνει το νόμο.
Ο νόμος αυτός έχει στόχο να προστατεύσει του παθητικούς καπνιστές, τους εργαζόμενους δηλαδή στα εστιατόρια και στα άλλα κέντρα διασκέδασης, από την έκθεσή τους στον καπνό των τσιγάρων.
Η νορβηγική βουλή ψήφισε το νόμο το Μάιο του 2003 και από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της χώρας έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη εκστρατεία έχοντας ως σύνθημα τη φράση: ΄΄Στη Νορβηγία, το μόνο που καπνίζουμε είναι ο σολομός΄΄.
Ο Νορβηγός υπουργός υγείας, Νταγκφιν Χόϊμπρατεν, χαρακτήρισε τη σημερινή ως μια ιστορική μέρα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν πολλές χώρες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας.
Αλλά και το Τορόντο είναι από σήμερα επίσημα μη καπνίζουσα πόλη σε κλειστούς χώρους. Οι θαμώνες στα μπαρ, στα νυχτερινά κέντρα, στα καζίνο και στους ιπποδρόμους θα είναι αναγκασμένοι να καπνίζουν στον δρόμο, ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.
Το Τορόντο έχει προσλάβει οκτώ επιθεωρητές για να επιβάλει το νέο νόμο, οι οποίοι θα περιοδεύουν τα μπαρ και τις μπυραρίες κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
Οι παραβάτες του νόμου θα πληρώνουν πρόστιμο για την πρώτη παραβίαση 255 δολάρια, ενώ η πολιτεία έχει τη διακριτική ευχέρεια να ασκήσει ακόμη και δικαστική αγωγή κατά των παρανομούντων.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ