Εκστρατεία για καταπολέμηση της παχυσαρκίας

0


Εκστρατεία για καταπολέμηση της παχυσαρκίαςHome

Υγεία
Eκστρατεία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών επίτροπο Μάρκο Κυπριανού.


 
 
Πρόκειται για μία δράση που ανέλαβε από κοινού ο Κύπριος επίτροπος με τη βιομηχανία και τις ομάδες καταναλωτών, τους ειδικούς του τομέα υγείας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Από τα στοιχεία, όμως, που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό επικίνδυνα υπέρβαρων πολιτών στην ΕΕ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία (IOTF), το 27,5% των ανδρών στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα υπέρβαροι. Στις γυναίκες το ποσοστό είναι 38,1%… Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Νότιο Ιταλία.


Στη χώρα μας, το 11,4% των αγοριών ηλικίας 2-6 ετών είναι υπέρβαρα και το 6,9% παχύσαρκα. Στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 11,4% και 4,9%.


Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας στην Ε.Ε. στους νέους έχει η Κρήτη, το σύμβολο της μεσογειακής κουζίνας για τους βόρειους Ευρωπαίους… Το 30% περίπου των εφήβων ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών στην Κρήτη αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας.


Γενικά στην Ε.Ε., ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών αυξάνεται κατά 400.000 ετησίως και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 εκατομ. ενήλικοι μπορεί να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.


Με βάση τα στοιχεία της IOTF, η Επιτροπή θεωρεί ότι η έκταση του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ευρώπη έχει μάλλον υποτιμηθεί λόγω της παροχής ελλιπών στοιχείων από ορισμένες χώρες. Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων παχυσαρκίας, ιδίως στα νεαρά άτομα, θορύβησε τους ειδικούς του τομέα υγείας. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπάθειας, υπέρτασης, εμφράγματος, αναπνευστικών νοσημάτων, αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου.


Η επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει την Ευρώπη έχει ήδη συνδεθεί με την αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2. Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης συγκαταλέγονται στις κυριότερες αιτίες θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν στην Ευρώπη η παχυσαρκία υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 2-8% του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Σύμφωνα με τον επίτροπο Μάρκο Κυπριανού, η «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για Δράση για τη Διατροφή και τη Φυσική Aσκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης εθελοντικής δράσης στον τομέα της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των καταναλωτών, της εμπορίας και της διαφήμισης, της προώθησης της σωματικής άσκησης, της σύνθεσης των τροφίμων και του μεγέθους των μερίδων». O επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρώτες πρωτοβουλίες θα εγκριθούν το 2006 και θα συνεπάγονται πρακτικά οφέλη.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ