Ακόμα ένα ποτηράκι…

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/3878/-1/7/

Ακόμα ένα ποτηράκι…Top level

ΥγείαΌχι και τόσο ευχάριστα για τους Ελληνες είναι τα αποτελέσματα έρευνας της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, για την κατάσταση της υγείας στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει ότι μόνο το 64% των Ελλήνων ζει υγιεινά, έναντι 81% που ισχύει στις περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπορεί οι Ελληνες να ζουν ανθυγιεινά, έχουν όμως αρκετούς γιατρούς στη διαθεσή τους, έστω και αν οι νοσοκομειακές κλίνες είναι αναλογικά λιγότερες σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.
Η μελέτη έδειξε ότι μόνο το 64% των Ελλήνων ζει υγιεινά, έναντι 81%, ποσοστό που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μέλη.
Η έρευνα αιτιολόγησε το χαμηλό ποσοστό της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το άγχος, η έλλειψη άθλησης και το κάπνισμα βάλλουν τους πολίτες και τους φέρνουν ΄΄άξια΄΄ στην πρώτη θέση στον τομέα της ανθυγιεινής ζωής.
Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 72% των Ελλήνων δηλώνουν αγχώδεις, έναντι 38% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.
Μάλιστα, το 50% των Ελλήνων δηλώνουν ότι διακατέχονται από μόνιμο άγχος.
Επίσης οι Ελληνες δεν αθλούνται. Η έρευνα αναφέρει ότι μόνο το 19% των Ελλήνων ασκούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έναντι 40% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.
Τέλος, ο Ελληνας είναι ο φανατικότερος, μεταξύ των Ευρωπαίων, καπνιστής αφού δηλώνουν ότι καπνίζουν το 45% των Ελλήνων έναντι 34% του αντίστοιχου μέσου κοινοτικού όρου.
Φυσικά η έρευνα είχε και την θετική πλευρά για την Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στον τομέα της κατανάλωσης οινοπνεύματος.
Συγκεκριμένα, μόνο το 22% των Ελλήνων δηλώνουν ότι πίνουν αλκοόλ τακτικά, έναντι 25% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.
Οι καλύτεροι και συνεπέστεροι στο ραντεβού με το αλκοόλ είναι οι Ιρλανδοί με ποσοστό 52% και στη συνέχεια ακολουθούν οι Βρετανοί και οι Δανοί με 44%.
Αφού λοιπόν ως έθνος έχουμε μια κλίση προς την έκλυτη ζωή, φροντίσαμε να έχουμε και αρκετούς γιατρούς στην διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο!
Στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιατρών παθολόγων στην Ευρώπη, που μας αναλογεί σε σχέση με τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, αναλογούν 438 παθολόγοι ανά 100.000 Ελληνες.
Στις περισσότερες χώρες μέλη αναλογούν περίπου 300, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία κάτω από 200.
Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν, σε σχέση με τον πληθυσμό, οι περισσότεροι παιδίατροι (26 ανά 100.000 κατοίκους), αλλά και οι περισσότεροι χειρουργοί (18 ανα 100.000 κατοίκους).
Ενώ όμως οι γιατροί φτάνουν και περισσεύουν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τις νοσοκόμες και τις νοσοκομειακές κλίνες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 391 νοσοκόμες ανά 100.000 κατοίκους, το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς στην Ευρώπη η αναλογία κινείται περί τις 1.000 νοσοκόμες ανά 100.000 κατοίκους.
Τέλος, στην Ελλάδα αναλογούν 489 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 630 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.