Τραγικά τα στοιχεία της ΠΟΥ για τη βρεφική και τη γυναικεία θνησιμότητα

0


Τραγικά τα στοιχεία της ΠΟΥ για τη βρεφική και τη γυναικεία θνησιμότηταHome

Υγεία
Περισσότερες από 500.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, γεγονός που αποτελεί «σκάνδαλο» σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η οποία επισημαίνει πως υπάρχουν λύσεις που είναι «απλές και κοστίζουν φθηνά». Στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση καλεί τις χώρες μέλη να επενδύσουν στην καλύτερη εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εγκύους και τις γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία του τοκετού.


 
 
Όπως τόνισε σε ομιλία της η Δρ Μαρί-Πολ Κιένι, διευθύντρια του τμήματος υγείας της οικογένειας της ΠΟΥ, «μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Αυτό είναι σκάνδαλο. Είναι γνωστό τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτήν την εκατόμβη. Οι λύσεις είναι απλές και φτηνές: οι έγκυες πρέπει να τρέφονται κανονικά και να αποφεύγουν την κοπιαστική εργασία».


Σύμφωνα με στοιχεία, σε 136 εκατομμύρια τοκετούς κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες γεννούν μόνες τους, υπογράμμισε η Δρ Κιένι και πρόσθεσε πως μια αιμορραγία δύο ωρών μετά τον τοκετό αρκεί για να πεθάνει μια γυναίκα.


Εκτός από τις 530.000 μητέρες που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, ακόμη 4 εκατομμύρια νεογέννητα πεθαίνουν πριν κλείσουν ένα μήνα ζωής, συχνά εξαιτίας προβλημάτων που είναι πολύ απλό να αντιμετωπιστούν, όπως η έλλειψη οξυγόνου.


Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε το 2000 να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των θανάτων των μητέρων και των νεογέννητων μέχρι το 2015. «\\\’Όμως με το σημερινό ρυθμό ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ούτε σε 150 χρόνια», τόνισε η εκπρόσωπος της ΠΟΥ. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και τα ποσοστά θνησιμότητας μεγάλα στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκο, τη Ρουάντα, την Κένυα, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και το Τουρκμενιστάν.
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ