Αυτοκίνητο-πύραυλος

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/5328/-1/8/

Αυτοκίνητο-πύραυλοςTop level

Αυτοκίνητο-ΜηχανήΟ αριθμός ΄΄430΄΄ καταδεικνύει τη χωρητικότητα του κινητήρα διάταξης V8, ο οποίος αγγίζει τα 4,300 κ.εκ., και αποδίδει πλέον 83 ίππους περισσότερους από την 360 Modena φθάνοντας τους 483 ίππους.

Αυτό όμως που σηματοδοτεί η νέα F430 είναι η άφιξη μιας νέας γενιάς οκτακύλινδρων μοντέλων από την ιταλική εταιρεία.
Βέβαια μπορεί να διαθέτει μικρότερη ιπποδύναμη από την κυριότερο, ίσως, ανταγωνιστή της, την Lamborghini Gallardo. Το χαμηλό βάρος όμως που επιτεύχθηκε και κυρίως η καλύτερη κατανομή βάρους με την εκτεταμένη χρήση αλουμινίου την καθιστά ταχύτερη από αυτή. Σύμφωνα με την εταιρία του Μαρανέλο, η F430, επιταχύνει από στάση στα 100χλμ./ώρα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα. Είναι 0,2 δευτερόλεπτα ταχύτερη από τη Gallardo και 0,5 δευτερόλεπτα από την προκάτοχό της, ενώ η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 315χλμ./ώρα.
Το νέο μοντέλο διακρίνεται και για νέες τροποποιήσεις, οι οποίες προέρχονται από τα μονοθέσια της Ferrari στη F1 και τοποθετούνται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Δύο από αυτές είναι το ηλεκτρονικό διαφορικό (E-Diff), αλλά και ένας διακόπτης, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο τιμόνι και ρυθμίζει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.
Στα κύρια χαρακτηριστικά της νέας F430 συγκαταλέγεται και ο ελαφρύς V8 κινητήρας απόδοσης 114 ίππων ανά λίτρο με αποτέλεσμα η αναλογία κιλών/ίππο να είναι 2,8. Ακόμα το σύστημα πέδησης πλαισιώνεται από τα κεραμικά δισκόφρενα και το βελτιωμένο, τύπου F1, κιβώτιο ταχυτήτων για ταχύτερες αλλαγές.
Εξωτερικά στο νέο μοντέλο έχει τοποθετηθεί χαμηλότερο εμπρός σπόιλερ, με μεγαλύτερους αεραγωγούς από την Modena, ενώ στο πίσω μέρος ξεχωρίζει ο διαχύτης που βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου στις υψηλές ταχύτητες.
Η F430 αναμένεται να μπει στην αγορά το πρώτο τετράμηνο του 2005. Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ακολουθήσουν η ανοιχτή έκδοση, Spider, αλλά και μια ελαφρότερη με τα διακριτικά Challenge Stradale.