Ενα Octavia σαν παλιό, καλό κρασί

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleprint/5318/-1/8/

Ενα Octavia σαν παλιό, καλό κρασίTop level

Αυτοκίνητο-ΜηχανήΌπως το παλιό καλό κρασί όπου με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο καλό και πιο ποιοτικό, έτσι και το Skoda Octavia τρίτης γενιάς παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες…εντός έδρας μάλιστα, μία πολύ σημαντική κληρονομιά.

Στην πανελλαδική παρουσίαση του νέου Octavia 5 που πραγματοποιήθηκε στο αθλητικό κέντρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Skoda Ξάνθη, στην ομώνυμη περιοχή, το νέο αυτοκίνητο ανέλαβε την υποχρέωση να σταθεί αντάξιο της εντυπωσιακής πορείας που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα το όνομα Octavia και παράλληλα να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Tα μεθοδικά βήματα που έχουν γίνει τόσο στην οργανωτική δομή όσο και στο σχεδιασμό και τρόπο κατασκευής των τσέχικων αυτοκινήτων αλλά και με την γερμανική εγγύηση που επισυνάπτεται στο συνολικό αποτέλεσμα, το Octavia 5 όπως χαρακτηριστικά βαπτίστηκε, η τελευταία γενιά, λόγω της πλατοφόρμας που χρησιμοποιείται, είναι βελτιωμένο σε όλα τα σημεία και όχι σε μερικά.
Συνολική αναβάθμιση λοιπόν σε όλους τους τομείς που αποτελούν σημεία αναφοράς στη μεσαία κατηγορία, αλλά και εμφάνιση ενός νέου status που παρατηρείται στα στρατηγεία λήψης αποφάσεων πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Το σύνδρομο Ford Focus που έκανε την εμφάνισή του, το 1999, και μεταμόρφωσε την εν λόγω εταιρία εξελίχθηκε και μελετήθηκε εκτενέστερα από πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες:


Η κατασκευή μιας σειράς μοντέλων, η οποία θα βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο και κυρίως επιτυχημένο προϊόν, σε διαφορετικές εκδοχές με κοινή ονομασία ή ακόμη και διαφορετική.
Εμφανή παραδείγματα το νέο Opel Astra (3θυρο, 5θυρο, GTC, Cabriolet, station wagon), το νέο Ford Focus με τις πολλές προσωπικότητες σε έκδοση sedan, hatchback, station wagon, cabrio, ST δίνουν την δυνατότητα στον ευρύτερο αγοραστικό κοινό να επιλέξει το αυτοκίνητο που ακολουθεί το ρεύμα της αγοράς σύμφωνα όμως με τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες.
Η Skoda τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, με τα Fabia και Superb και πλέον δείχνει αποφασισμένη να βελτιώσει το προφίλ στο αγοραστικό κοινό επενδύοντας πάνω σε ένα προϊόν που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το καλό του εαυτό στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου για λογαριασμό της Skoda. Oι Γερμανοί έχουν εναποθέσει σημαντικές ελπίδες της οικονομικής ανάκαμψης του ομίλου και δη της VW με τη συμβολή της Skoda.
To νέο Skoda Octavia 5 έρχεται να αναστατώσει την μεσαία κατηγορία, αφού θέτει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στην αρένα των πωλήσεων. Βασικά του στοιχεία, ο νέος αλλά όχι επαναστατικός σχεδιασμός του, το ανανεωμένο πρόσωπο που δείχνει στο εσωτερικό της καμπίνας, αλλά και ο εφοδιασμός της γκάμας των κινητήρων με την τεχνολογία άμεσου ψεκασμού (FSI).
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που αντιπαραθέτει το νέο Octavia 5 έναντι του ανταγωνισμού είναι ο μεγάλος χώρος αποσκευών, αφού με τα 560 λίτρα που διαθέτει πλέον είναι και ο leader στην μεσαία κατηγορία, ενώ η ίδια τιμή για την estate έκδοση θα φτάνει τα 580 λίτρα.
Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι του σχεδιασμού του νέου Skoda Octavia 5 μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία παρέμεινε σταθερή στην αξία του προγόνου του, με τη μόνη διαφορά ό,τι αποφάσισε να εκσυγχρονιστεί στα σημεία αφήνοντας πίσω τις ακμές και τις γωνίες και δίνοντας έμφαση σε ένα πιο στρογγυλό και σύγχρονο σχήμα. Η λύση που υιοθετήθηκε το τοποθετεί εκ του ασφαλούς στα σεντάν αλλά και πεντάθυρα μεσαία αυτοκίνητα.
Οι σχεδιαστικές καταβολές του Superb έχουν συνδράμει σημαντικά στο τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από την εμπρός μάσκα η οποία διατηρεί την ταυτότητα της εταιρίας, το τονισμένο κεντρικό τμήμα του καπό, η ακμή που δημιουργείται στην εξωτερική πλευρά των φωτιστικών σωμάτων αλλά και οι δείκτες πορείας στους καθρέπτες είναι αναλλοίωτα στοιχεία που αναδύονται στο Octavia 5 με την υπογραφή της μεγάλης \\\”κυρίας\\\”, το Superb.
Οι σχεδιαστικές αλλαγές επεκτείνονται και στα πίσω φωτιστικά σώματα, εκεί όπου η διχρωμία λευκού και κόκκινου χρώματος αλλά και η παρουσία περισσότερων καμπύλων γραμμών το διαφοροποιούν από τον προκάτοχό του και ανεβάζουν τον πήχη του προφίλ της εταιρίας σε υψηλά επίπεδα. Το νέο Octavia 5 χωρίς ενδοιασμούς απορρέει ένα δυναμικό χαρακτήρα, ενώ δεν ξεχνάει βεβαίως τις οικογενειακές του υποχρεώσεις.
Αυτό όμως που κερδίζει ακόμη περισσότερο τον οδηγό αλλά και τους συνεπιβάτες που θα βρεθούν στο εσωτερικό της καμπίνας είναι η συνολική αναβάθμιση η οποία δίνει σημαντικούς πόντους στο αγοραστικό κασέ του Octavia 5. Εδώ θα παρατηρήσει κανείς πολλά γερμανικά στοιχεία, όπως τα κορυφαία υλικά κατασκευής, η τέλεια συναρμογή μεταξύ των τμημάτων αλλά και η εργονομία η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο συντηρητικός χαρακτήρας του προκατόχου του δεν υφίσταται πλέον και η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να καυχιέται αλλά και να επιδεικνύει με υπερηφάνεια την αίσθηση πολυτέλειας και χλιδής σε ένα ακόμη αυτοκίνητό της, μετά το Superb. O πίνακας οργάνων έχει αλ(Lexus)άξει και αυτό που έχει μείνει ίδιο είναι οι χαρακτήρες στο ταχύμετρο και το στροφόμετρο. Η εργονομία παίρνει άριστα, αφού οι διακόπτες για τον χειρισμό κλιματισμού είναι τοποθετημένοι στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας, όπως και αυτοί της οθόνης πολλαπλών ενδείξεων οι οποίοι εκτός από την όμορφη αισθητική τους είναι χρηστικότατοι και κυρίως εύχρηστοι στην λειτουργία τους.
Το …καρέ του άσσου όμως που θα κερδίσει και τον πιο αναξιόπιστο αγοραστή, με δεδομένο πάντα τον οικογενειακό χαρακτήρα του Οctavia 5, είναι οι χώροι για τα μικροαντικείμενα αλλά και αυτός των αποσκευών. Είναι το πλεονέκτημα αλλά και το δυνατό χαρτί της σύγχρονης Skoda Octavia που γεννήθηκε την ύστατη στιγμή για να φέρει τα πάνω κάτω σε μία κατηγορία όπου στην Ελλάδα δεν γνωρίζει μεγάλες δόξες, όπως αυτές των B και C.
Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει να κάνει το προκλητικό Octavia 5. Να προ(σ)καλέσει με τα πολλά προσόντα του και την μικρή τιμή αγοράς του τον αγοραστή μικρότερων κατηγοριών ώστε να μπορέσει να φιλοξενηθεί από εδώ και στο εξής στην αγκαλιά της Skoda που έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και αποτελεί το χαϊδεμένο αλλά και παραγωγικό παιδί του γερμανικού ομίλου της VW. Δεν πρόκειται για…διαφημιστικό σποτ, απλώς σας μεταφέρουμε τα λόγια του προέδρου και ιδιοκτήτη της Skoda στη χώρα μας, κ. Χρήστου Πανόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνέντευξη τύπου της παρουσίασης του νέου αυτοκινήτου.
Η τοποθέτηση της ίδιας πλατφόρμας με αυτήν του νέου Golf και μάλιστα με το ίδιο μεταξόνιο αποτελεί το καλύτερο συστατικό για την κορυφαία οδηγική απόλαυση. Όταν μάλιστα πάνω σ\\\’αυτό έχουν τοποθετηθεί και τα απαραίτητα μηχανικά μέρη, τότε η \\\”οδός\\\” που θα την οδηγήσει στην κορυφή της οδικής συμπεριφοράς είναι δημιούργημα της επίμονης και αποτελεσματικής δουλειάς των ανθρώπων της, σε συνδυασμό με την εγγύηση της γερμανικής ποιότητας που δίνει το λογότυπο της VW.
To νέο Octavia 5 το οποίο πήρε το όνομά του από την πλατφόρμα 5 του γερμανικού ομίλου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του, δίνει γη και ύδωρ στην άσφαλτο. Το αυτοκίνητο δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι γερμανικό παντού και το μοναδικό τσέχικο χαρακτηριστικό στοιχείο που έχει μείνει είναι το λογότυπό της Skoda αλλά και το μεράκι των ανθρώπων που απαρτίζουν την εταιρία με ένα και μοναδικό σκοπό. Να φτάσουν την άλλοτε μικρή αλλά ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία ακόμη πιο ψηλά.
Η τοποθέτηση πολλαπλών συνδέσμων με ομόκεντρα αμορτισέρ και ελατήρια στον πίσω άξονα αλλά και γόνατα ΜακΦέρσον με τριγωνικά ψαλίδια στον εμπρός, προσφέρουν εκτός από άνεση και υψηλά επίπεδα πρόσφυσης, και μεγάλη ασφάλεια όταν κινείσαι ακόμη και στο όριο. Καλύψαμε μία απόσταση 1000 χλμ. μέσα σε δύο ημέρες έχοντας στη διάθεσή μας την έκδοση των 1,6 λίτρων με κινητήρα FSI και παρά τον ψυχισμό που μας διακατέχει με τους 4 τροχούς και τις υψηλές απαιτήσεις μας, το αυτοκίνητο μας κέρδισε και δεν άφησε κανένα περιθώριο για την ανεύρεση κάποιου μεμπτού σημείου.


Σε όλα αυτά μεγάλη συμμετοχή έχει βέβαια και το άμεσο και υπάκουο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο πλαισιώνεται πλέον από κρεμαγιέρα με ηλεκτρομηχανική και μεταβλητή υποβοήθηση.
Τρεις κινητήρες βενζίνης επανδρώνουν τα μηχανικά σύνολα της γκάμας του Octavia 5. O πρώτος είναι ο γνωστός 8βάλβιδος των 1,600 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 102 ίππους καθώς και οι δύο με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 1.6 και 2.0 λίτρων απόδοσης 115 και 150 ίππων. Οι κινητήρες συνδυάζονται με μηχανικά κιβώτια πέντε σχέσεων, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται και το αυτόματο κιβώτιο DSG με μηχανικό πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων, το οποίο ο γερμανικός όμιλος το τοποθέτησε για πρώτη φορά στο Audi TT. Η ροπή στρέψης αντίστοιχα για τους κινητήρες αυτούς αγγίζει τα 148 Nm/3.800 σ.α.λ., 155 Νm/6.000 σ.α.λ, 200 Nm/3.500 σ.α.λ. Οι επιδόσεις κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού η τελική ταχύτητα φτάνει τα 190, 198 για τις δύο εκδόσεις των 1.6 λίτρων, ενώ για την δίλιτρη έκδοση, που θα διατίθεται από τις αρχές του 2005 δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία από τον κατασκευαστή.
Το κόστος αγοράς για το νέο Skoda Octavia 5 αρχίζει από 16.590 ευρώ για την βασική έκδοση Comfort 1.6 (8V), ενώ η αντίστοιχη με τον κινητήρα FSI (άμεσος ψεκασμός) στην ίδια έκδοση κοστίζει 17.690 ευρώ. Η διαφορά εκτός από την τεχνολογία του κινητήρα έγκειται στον βασικό εξοπλισμό, εκεί όπου οι κατασκευαστές έχουν δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην έκδοση με τον 8βάλβιδο κινητήρα. Το πιο ακριβό 1600άρι με FSI φτάνει τα 19.590 ευρώ (Elegance), ενώ η δίλιτρη έκδοση θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις Ambiente και Εlegance με κόστος περί τα 23.990 και 25.900 ευρώ αντίστοιχα.